"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


HNW heeft Nieuw Werkoverleg nodig

HNW heeft Nieuw Werkoverleg nodig


Veel organisaties werken op afstand en resultaatgericht, maar zodra de medewerkers de vergaderruimte instappen gaan ze in de ouderwetse overlegstand. Bij Het Nieuwe Werken horen ook nieuwe manieren van vergaderen. Het gaat al lang niet meer om informatie uitwisselen.

Werkoverleg is immers al lang niet meer nodig voor informatie-uitwisseling. Daar hebben we al lang allerlei mooie systemen en technologie voor. “Belangrijk is het daarom om na te denken over de verbinding", zegt Henk van der Steen van Het Nieuwe Werkoverleg in een interview op platform Over Het Nieuwe Werken. “In deze tijd van veel meer plaats onafhankelijk werken moeten we opnieuw kijken naar hoe we onze verbinding organiseren. En dat kan juist via je overleg."

Broedplaats van cultuur
Oké, het overleg heeft veel minder dan vroeger de functie van informatie-uitwisseling. Maar waarom dan nog vergaderen? Van der Steen: “Het overleg is zowel een spiegel als een broedplaats van de cultuur van je organisatie. Alles wat in de organisatie gebeurt is één-op-één terug te vinden in het overleg. Zoals bijvoorbeeld de hiërarchie die speelt. Een afdelingshoofd die daar erg van is, zal zijn werkoverleg dan ook redelijk traditioneel leiden. Werkoverleg moet je gebruiken om de onderlinge verbinding te versterken."

Verbinding
Zo organiseerde het hoofd OK bij een zorgorganisatie uit nood maar overleg in de avonduren bij hem thuis. Overleg voeren onder werktijd was moeilijk met zijn team, omdat iedereen in wisseldiensten werkt. Samen eten bij hem thuis zorgde voor de nodige verbinding, even iedereen bij elkaar hebben.

“Je ziet vaak een soort omdraaiing van principes", legt Ruben van der Laan uit van Het Nieuwe Werkoverleg. “We moeten elkaar juist opzoeken. De formele overleggen worden facultatief, maar de informele overleggen worden verplicht. Verbinding is onmisbaar bij samenwerken."

Mensen zijn het overleggen zo ontzettend zat, als het zo weinig oplevert. Volgens Van der Laan zijn dan ook steeds meer organisaties aan het experimenteren met nieuwe manieren van overleg. “Ze leren steeds meer om te experimenteren met overleggen. Het is dan ook vrij low-key. Experimenteren met vergaderen is relatief veilig omdat het in afgeleide vorm impact heeft op je business resultaten. We krijgen wel eens berichten met de vraag hoe houden we het vast? Er is veel behoefte aan het zoeken naar hoe het anders kan, maar ook hoe organisaties het kunnen vasthouden op een veilige manier."

Scrum agile
Allerlei nieuwe manieren worden uitgeprobeerd, zoals de scrum agile beweging, die nu binnen en buiten de ICT een enorme vlucht neemt. Daar wordt onder anderen gewerkt in daily standups voor de dagelijkse operationele zaken. Daarnaast heb je tactische en strategische overleggen. Allemaal andere manieren om overleg in te zetten. De ICT’ers van ING gaan bijvoorbeeld nu de Spotify-manier overnemen van in teams werken.

Van der Steen: "Kortom, het is goed je eigen overleg te heroverwegen. Om eens goed te kijken naar hoe je zelf vergadert. Hoe besluiten wij, hoe delen wij onze kennis en hoe wisselen wij informatie uit? Dat soort vragen zijn goed om te stellen. Als iedereen resultaatgericht werkt, vragen wij als eerste hoe resultaatgericht zijn je overleggen? We komen wel eens een hip HNW pand binnen waar ze een hele mooie vergaderzalen hebben. Maar het zijn nog steeds tafels en stoelen, het overleg zelf is niet mee veranderd."

Lees het hele interview over Het Nieuwe Werkoverleg bij Achtergrond.


Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, slimmer werken, samenwerken, vergaderen 2.0, het nieuwe werkoverleg, verbinden

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...