"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Meer creativiteit dankzij flexibel werken

Meer creativiteit dankzij flexibel werken


Creativiteit is de belangrijkste factor voor zakelijk succes, vinden Nederlandse organisaties. Automatisering en flexibel werken zijn daar de belangrijkste voorwaarde voor.

Dit blijkt uit het onderzoek The Future of Work dat is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit en is gesponsord door Ricoh.

Randvoorwaarden
Uit het onderzoek blijkt dat er aan bepaalde randvoorwaarden moet worden voldaan, voordat medewerkers creatief kunnen zijn op de werkplek. Eén van die voorwaarden is dat repeterende taken geautomatiseerd worden, zodat werknemers hun kostbare tijd kunnen besteden aan hun kerntaken: het bedienen van de klant.

Wanneer routinetaken worden overgenomen ontstaat er meer tijd om creatieve en sociale vaardigheden in te zetten en verder te ontwikkelen. En juist deze vaardigheden onderscheiden organisaties van hun concurrenten.

Flexibel werken
Naast automatisering, draagt de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken ook bij aan het stimuleren van creativiteit, aldus de respondenten. Werknemers zijn niet meer gebonden aan hun werkplek of bepaalde werktijden voor het uitvoeren van hun taken. Door mobiele devices kunnen ze werken waar en wanneer zij willen. Door regelmatig in een andere omgeving dan het kantoor te werken, wordt het gevoel van welzijn van medewerkers bevorderd en kunnen zij vrijer denken.

BYOD
Ruim een derde van de Nederlandse organisaties (36 procent) heeft een Bring Your Own Device-beleid en 12 procent van de ondervraagde organisaties heeft plannen om een dergelijk beleid in te voeren, zodat werknemers altijd en overal kunnen werken. Voor Nederland geldt dat in 42 procent van de gevallen de organisatie het soort en type device kiest, bij 51 procent van de organisaties mag de medewerker zelf kiezen met welk device hij werkt. Dit komt overeen met de resultaten uit de andere landen. 30 procent van de ondervraagde organisaties geeft aan dat op basis van de werkwijze in hun sector geen noodzaak of mogelijkheid bestaat tot het voeren van een Bring Your Own Device-beleid.

Keerzijde van flexibel werken
Het altijd en overal kunnen werken en beschikbaar zijn, heeft ook een keerzijde. Van managers wordt verwacht dat zij andere vaardigheden ontwikkelen, omdat medewerkers anders moeten worden aangestuurd. Daarnaast heeft flexibel werken gevolgen voor de beveiliging van data en de privacy van medewerkers.

Werk-privébalans
Ook vervagen de grenzen tussen werk en privé, waardoor werknemers sneller het gevoel kunnen krijgen dat ze te allen tijde beschikbaar moeten zijn voor hun werkgever. Ruim twee derde van de Nederlandse respondenten vindt dat hier een belangrijke preventieve taak is weggelegd voor werkgevers. 18 procent van de Nederlandse bedrijven heeft maatregelen genomen om het welzijn van hun medewerkers te verbeteren door optimalisatie van zakelijke processen, ruim 36 procent heeft plannen om dergelijke maatregelen te nemen.

Ter vergelijking, slechts 12 procent van de ondervraagde organisaties in de overige landen heeft maatregelen genomen en slechts 18 procent heeft dit gepland. Overigens vindt bijna de helft van de respondenten dat het bedrijf dit wel zou moeten doen.

Flexibel werken heeft ook voldoende voordelen. Uit het onderzoek blijkt dat flexibel werken een positieve invloed heeft op de productiviteit van werknemers, op de innovatie binnen de organisatie en op de dienstverlening aan klanten. In Nederland zien organisaties het mogelijk maken van flexibel werken ook als een manier om talent aan te trekken en te behouden.

Creativiteit
Vergeleken met respondenten uit andere landen is dat een opvallend resultaat; zij vinden creativiteit ook belangrijk, maar minder kritiek dan de Nederlandse respondenten. Creativiteit wordt gezien als menselijke vaardigheid, die niet door een machine kan worden vervangen en bepalend is bij het bedienen van de klant en voor het onderscheidend vermogen van organisaties.

Lange termijnvisie
Mark Boelhouwer, CEO Ricoh Nederland: “Organisaties zouden, als onderdeel van hun lange termijnvisie, moeten zorgen voor een werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. De integratie van moderne technologieën - waarmee bijvoorbeeld werken op afstand mogelijk is - is daar een belangrijk onderdeel van."

Daarbij zullen ook de relevante ondersteunende processen geoptimaliseerd moeten worden. Op die manier wordt de basis gelegd voor nieuwe manieren van werken en creëren organisaties een werkomgeving waarin creativiteit wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie en meer aandacht voor de klanten. Daarnaast is het een belangrijke voorwaarde voor het aantrekken en behouden van talent."

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, werk privé balans, slimmer werken, byod, bring your own device

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...