"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Bewegen op werk is gezond. Maar 4 uur per werkdag?

Bewegen op werk is gezond. Maar 4 uur per werkdag?


Zittend werken is het nieuwe roken aan het worden. Het is zeer ongezond om de hele dag maar achter die computer te blijven zitten. Bewegen moet u! Het liefst vier uur per werkdag.

Met dat half uurtje pauze per dag gaat u het niet redden tot je 65e. Volgens het tijdschrift British Journal of Sports Medicine moet u minstens twee uur per dag van die kantoorstoel af. Nog beter zou zijn: vier uur bewegen tijdens elke (werk)dag, zo blijkt uit berichten in de Volkskrant.

Diverse onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk komen tot de conclusie dat mensen veel meer moeten bewegen. Ze trekken die conclusie na vergelijken van de uitkomsten van bevolkingsonderzoeken in de Verenigde Staten en Canada met studies over gezondheidseffecten bij mensen die meer bewegen. Twee uur per dag licht bewegen is genoeg voor veel minder risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Maar wie dergelijke risico’s echt wil verminderen, moet vier uur per dag van zijn werkstoel komen. U werkt dan ongeveer zoals verpleegsters, leraren en fabrieksarbeiders die deze norm makkelijk halen. Dat is dan de optimale hoeveelheid beweging per dag, stellen de onderzoekers. Meer hoeft niet. Zeker langdurig staan is niet altijd even optimaal.

Gezondheidsschade
Wie de hele dag zit, heeft meer kans op allerlei vervelende ziektes en aandoeningen. Allerlei onderzoeken tonen dat al decennia aan. De gezondheidsschade is maar voor een deel te ondervangen door intensief bewegen buiten werktijd.

Lichtintensief bewegen
Wat al helpt, is elk uur een paar minuten lichtintensief bewegen. Deze lichte fysieke activiteit dringt de kans op vroegtijdig overlijden met maar liefst 33 procent terug, stelt dokter Beddhu, hoogleraar Inwendige geneeskunde aan de Universiteit van Utah. “De focus ligt bijna altijd op matige of krachtige fysieke activiteit. Het is fascinerend om te zien dat ook lichte fysieke activiteit een lagere mortaliteit tot gevolg heeft", zegt Beddhu. Mensen moeten wel echt bewegen: twee minuten extra staan per uur levert geen gezondheidsvoordelen op.

Dynamisch werken
Dokter Beddhu is niet aanwezig op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op 23 juni aanstaande. Maar u kunt wel leren wat dynamisch werken is, en hoe een dynamische werkplek eruit ziet. Ook krijgt u antwoorden over wie er nu verantwoordelijk is voor goed, ergonomisch gedrag tijdens een hele, lange kantoordag. Welke rol speelt een werkgever als het gaat om integratie van beweging tijdens het werk en hoe draag je die verantwoordelijkheid over aan de werknemer?

Pak het professioneel aan
Antwoorden op deze vragen en meer komen aan bod tijdens een breakout-sessie van 40 minuten. Gegeven door een professionele ergonomisch adviseur: Katrien de Graaf. Ze is het aangesloten bij het Landelijk Kennisnetwerk Werkplekadviseurs. Sinds 2007 verzorgt Katrien werkplekonderzoek en geeft zij workshops en lezingen over gezond werken, het voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat en de risico’s van langdurig zitten.

Dit artikel is eerder verschenen op het platform Over Duurzame Inzetbaarheid.

Tags: hrm, change management, kantoor, werknemerstevredenheid, gezond werken, flexibele werkplek, bewegen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...