"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


10 tips om het hoofd koel te houden op een warme werkdag

10 tips om het hoofd koel te houden op een warme werkdag


In de zomer kunnen de temperaturen aardig oplopen. Wie dan op een aircoloos kantoor zit en niet in optimale conditie verkeert, kan met risico’s voor de gezondheid te maken krijgen. Maar, met een goede voorbereiding houd je het goed uit op warme werkdagen. Tien verkoelende tips.

1. Drink regelmatig
Werknemers moeten regelmatig een kleine hoeveelheid koud water drinken. Koffie, thee en frisdrank met cafeïne onttrekken vocht aan het lichaam en kunnen op warme werkdagen beter worden vermeden.
2. Draag luchtige kleding
Lichtgewicht en loszittende kleding in lichte kleuren werken het best. Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en bescherm je hoofd als je buiten werkt.
3. Ventileer extra
Ventilatie is altijd belangrijk, maar helemaal in de zomer. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoelt zo de huid. Extra verkoeling is nodig in delen van het bedrijf waar veel hitte wordt geproduceerd. Schakel indien mogelijk hitteproducerende apparatuur uit.
4. Werk minder
Werk minder en neem regelmatig korte pauzes, indien mogelijk op een koele plek. Leidinggevenden moeten erop toezien dat de werkbelasting lager is tijdens periodes van extreme hitte. Probeer zwaar fysiek werk tijdens de koelere momenten van de dag in te plannen.
5. Check temperatuur op werkplek
Leidinggevenden moeten regelmatig checken of het op de werkplek op warme werkdagen niet té warm is. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan de gezondheid. Nederland kent echter geen wettelijk vastgestelde maximumtemperatuur. Werkgever en werknemers moeten hier samen afspraken over maken.
6. Hoe gaat het met je?
Vraag hoe werknemers zich voelen en laat ze pauzeren als ze zich niet goed voelen. Werknemers hebben zelf misschien niet door wanneer het misgaat, dus wees alert op vroege tekenen van oververhitting. Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere: verwarring, duizeligheid, droge huid en het stoppen van zweten.
7. Train BHV’ers
BHV’ers moeten de tekenen van oververhitting herkennen en weten hoe zij dit moeten behandelen. Zorg ervoor dat werknemers weten wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn. Hou er met de planning van het vakantierooster rekening mee dat er ook in de vakantieperiode BHV’ers moeten zijn.
8. Verlaag werklast bij risicolopers
Weet wie er extra risico loopt, en verlaag hun werklast. Denk hierbij aan mensen met een slechte fysieke conditie, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor hitte.
9. Houd eigen gezondheid in de gaten
Vraag medewerkers hun eigen gezondheid in de gaten te houden. Wie tot een risicogroep behoort, moet aan zijn arts vragen of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor werken in de hitte.
10. Hooikoorts?
Hou rekening met bijkomende risico’s. In de warme zomermaanden spelen vaak ook andere problemen zoals smog en luchtverontreiniging of pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken.

Tags: werkplek, werknemerstevredenheid, werknemers, zomer, mensen, hittestress

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...