"Meer dan 3120 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


3 tips hoe je een duurzame leider wordt

3 tips hoe je een duurzame leider wordt


Een ruime blik, open staan voor veranderingen en de bereidheid om te leren. Leiders die deze eigenschappen laten zien, houden het langer vol. Vasthoudend zijn alleen is niet genoeg, het gaat er vooral om oog te hebben voor wat goed ging en wat (nog) beter kan. Daarvoor moeten we ons regelmatig fysiek, mentaal en emotioneel herijken.

John R. Ryan, president en CEO van het Center for Creative Leadership noemt drie vaardigheden die onmisbaar zijn voor duurzame managers.

En wat voor managers geldt, kan voor ‘gewone’ medewerkers met professionele ambities net zo goed waar zijn. Wie zichzelf regelmatig ‘oprekt’, maakt meer kans op duurzamer inzet.

Verbeeldingskracht
Vast blijven houden aan wat je al kunt, betekent dat je er bijna niets meer bij leert. Groeien is iets dat we al doen sinds we geboren zijn. Daarvoor moet je steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken om hetzelfde te doen, maar dan anders. Of je moet op zoek naar iets heel anders, maar dan met de vaardigheden die je al had.

De wereld verandert snel, daarom moet je voortdurend de grenzen blijven opzoeken van wat je al kunt of weet. Benchmarking is een manier, zoals ziekenhuisbalies bij recepties van hotels, of busbedrijven bij luxere taxi’s. Of gebruik je grootste talent in een andere setting, zoals een sterrenkok die kookt in een gaarkeuken van een daklozenopvang. Denk niet te snel: “daar leer ik niks van".

Bewegingskracht
Yoga, mindfullness, mediteren staan enorm in de belangstelling. En terecht, zeggen veel deskundigen, want er zijn veel positieve effecten te herkennen. Beoefenaars worden zelfbewuster, kunnen beter omgaan met gedachten, gevoelens en emoties, ervaren minder spanning en stress en ontwikkelen een betere concentratie. Dat kan leiden minder verzuimkosten door ziekte en stress, een hogere tevredenheid en meer productiviteit. Zo blijkt uit een snel stijgend aantal wetenschappelijke onderzoeken en publicaties.

Maar volgens John Ryan is niet alleen geestelijke gymnastiek belangrijk. Juist de combinatie met fysieke activiteiten houdt je scherp, zeker als manager. Of het nu zwemmen is, hardlopen, fietsen, of een potje tennis.

Evalueren zonder te somberen
Reflecteren op wat is geweest en wat er nog komt, dat doet iedereen. Voor elke professional is regelmatig evalueren dan ook essentieel te noemen. Veel mensen krijgen dan spijt van sommige gebeurtenissen in het verleden, en hoe ze zich toen gedroegen. Erop terugkijkend hadden ze het toch liever wat anders aangepakt. En dat maakt ze een beetje bang voor de toekomst, als er een soortgelijke gebeurtenis aankomt. Berouw en angst maken mensen somber.

Optimisme
Duurzame leiders blijven optimistisch over de toekomst, juist als er waarschijnlijk wel wat beren op de weg zullen zijn. Ze kijken niet naar wat fout ging in het verleden, maar wat de volgende keer (nog) beter kan. Daar putten ze kracht uit voor de volgende keer.

De optimistische houding ‘dat doen we de volgende keer beter’ geeft het optimisme en de inspiratie dat nodig is zodat het de volgende keer inderdaad beter gaat.

Bron: Over Duurzame Inzetbaarheid

Tags: efficiënter werken, management, leiderschap, inspiratie, aantrekkelijk werkgeverschap, duurzaam leiderschap

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...