"Meer dan 3124 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


5 Tips om duurzamer te werken

5 Tips om duurzamer te werken


Vandaag is het Duurzame Dinsdag. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer wordt dan een koffer aan de regering aangeboden, met duurzame ideeën uit de samenleving. Assessmentbureau LTP heeft speciaal voor vandaag 5 thema’s benoemd waar werkgevers èn werknemers naar zouden moeten kijken als het gaat om duurzame inzet.

1} Beter presteren, nu en in de nabije toekomst


Werknemers benoemen expliciet de doelen die ze op afzienbare termijn willen bereiken, in relatie tot zichzelf, hun team, de afdeling en het bedrijf als geheel. Benoem ook de stappen die je dichter bij deze doelen brengen.
Werkgevers zorgen dat de ontwikkelbehoeften goed in kaart zijn gebracht. Zo kunnen ze tijd, geld en middelen effectiever en efficiënter inzetten. Door het afstemmen van leerroutes met de korte- en lange termijn doelstellingen blijft een organisatie de concurrentie voor.

2} Flexibeler werken door makkelijker mee te bewegen


Werknemers zorgen dat ze hun ervaring ‘dakpansgewijs’ blijven uitbreiden op taken en functies die te maken hebben met wat ze nu al doen en kunnen. Het is niet de ervaringsconcentratie, maar ervaringsvariatie die je wendbaarder en weerbaarder maakt. Daarmee verhoog je je inzetbaarheid in je huidige functie en de kans op werkbehoud in de toekomst, zowel intern als extern.
Werkgevers gaan regelmatig in gesprek met alle werknemers, om duidelijk te maken welke competenties ze in de nabije toekomst ‘in huis’ moeten hebben. Dat bevordert betrokkenheid, verantwoordelijkheid en invloed op veranderprocessen, bij werknemers en managers. Door de toekomst zelf te bepalen wordt voorkomen dat hij door anderen wordt toegewezen.

3} Blijven ontwikkelen


Niet alleen kunnen werknemers die zich blijven ontwikkelen langer doorwerken, ze krijgen meestal ook meer plezier in hun werk en hun werkgever. Wie wat ontwikkelslagen bij zichzelf heeft doorgemaakt, krijgt steeds beter door hoe hij (en zij) dat kan blijven doen.
Werkgevers die ruimte geven voor blijvende ontwikkeling kunnen hun mensen blijvend binden, bijvoorbeeld door hen interessante uitdagingen te bieden. Een ICT-programmeur kan ergens anders misschien twee tot drie keer meer verdienen, maar is wellicht bereid te blijven als hij zich bij zijn eigen organisatie goed kan blijven ontwikkelen.

4} Werken krijgt meer zin, medewerkers worden tevredener


Nadenken over duurzame inzet betekent ook weer stilstaan bij de redenen waarom je werkt. Wat geeft het juist betekenis? Waar krijg je wel/geen energie van? Wat daagt je uit? Wat inspireert je? Hoe is de balans tussen je werk en leven?
Medewerkers ervaren het als positief als hun werkgever ze hier de ruimte voor geeft. Het versterkt de motivatie en de binding met de organisatie. Het verhoogt eveneens de bereidheid zich in mindere tijden extra in te spannen voor de continuïteit van de organisatie.

5} Gelukkiger werknemers, minder personeelskosten


Medewerkers hebben steeds meer behoefte aan vrijheid, het verder ontwikkelen van bepaalde talenten en emancipatie in hun carrière. Wie zelf kan bepalen hoe zijn carrière zich ontwikkelt, voelt zich gelukliger en gemotiveerder. Op zoek gaan naar de zaken waar je echt gepassioneerd door raakt, daar wat van in je dagelijkse werk stoppen betekent langer en beter functioneren.
Werkgevers die hun medewerkers stimuleren om regelmatig zelf te kijken naar hun loopbaan, kunnen daarmee flink besparen op hun personeelskosten. Grotere en snellere doorstroom geeft minder boventalligheid, minder ontslagkosten en minder managementinspanning.

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, hrm, innovatie, werknemerstevredenheid, duurzaam

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...