"Meer dan 3124 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


10 Veel voorkomende fabels rond netwerken

10 Veel voorkomende fabels rond netwerkenNetwerken, iedereen heeft de mond ervan vol. Maar heeft iedereen het dan wel over hetzelfde? Er blijken veel misverstanden over het opbouwen van een netwerk te zijn. Hieronder 10 fabels.

1. Je huidige netwerk is te klein


Mensen onderschatten meestal hun bestaande netwerk. Door contact te leggen met bekenden van je bestaande relaties heb je al snel de beschikking over een enorm netwerk. Het is daarom effectiever om veel zorg te besteden aan je huidige relaties dan je steeds te richten op het maken van nieuwe vrienden.

2. Het draait bij netwerken om vriendjespolitiek


Dit is een negatieve kijk op een netwerk. Het gaat bij netwerken om het uitwisselen van informatie en niet om handjeklap en het stiekem sluiten van verbonden.

3. Je kunt het of je kunt het niet


Er is geen vaste stijl voor netwerken, waardoor iemand het van nature wel of niet in de vingers zou hebben. Mensen hebben liever te maken met iemand die zichzelf is dan met iemand die een show opvoert. Oprechte interesse is dan ook belangrijker dan met ‘flair’ overkomen.

4. Je mag geen onderscheid maken tussen relaties


Natuurlijk is dat er wel. De ene relatie heeft je nou eenmaal meer te bieden dan de andere. Het gaat daarbij om zaken als wat een relatie je financieel oplevert, of je nuttige informatie opdoet en of je via een contact belangrijke nieuwe mensen kunt leren kennen.

5. Maak zoveel mogelijk reclame voor jezelf


Je mag jezelf best kort even promoten, maar als je het te lang doet ontstaat er al snel irritatie en een gebrek aan belangstelling bij je gesprekspartner. Het is daarom belangrijk om je te richten op de communicatie met iemand, dus vragen, luisteren en een heldere uitleg geven.

6. Je mag geen ‘nee’ zeggen tegen je relatie


Het breekt je op als je relaties altijd naar de mond praat. Het is voor je relatie ook wel eens verfrissend om jouw kijk op een zaak te horen. En die ander wil ook graag weten waar hij of zij met jou aan toe is. Als je beloften doet die je niet na kunt komen, is dat eerder een einde van een contact dan als je eerlijk aangeeft wat wel en niet mogelijk is.

7. Je moet je helemaal aanpassen aan de omgeving van je relaties


Mensen zijn geen kameleons. Zoals al eerder gezegd hebben mensen liever te maken met iemand die zichzelf is dan met iemand die een show opvoert. Overigens houdt jezelf zijn niet in dat je geen respect hoeft te hebben voor de manier van omgang en de normen en waarden van de omgeving waar je te gast bent.

8. Netwerken maakt of breekt je reputatie


Niet je nieuwe contacten, maar je bestaande contacten zijn bepalend voor je reputatie. De manier waarop je omgaat met je collega’s, vrienden en kennissen is essentieel. Zij zijn namelijk direct of indirect via talloze lijnen verbonden met talloze anderen.

9. Je moet vooral netwerken in de eigen branche of sector


Het werkt verfrissend om ook contacten te leggen buiten je eigen branche. Hierdoor houd je een bredere kijk op de ‘markt’ en maatschappelijke ontwikkelingen.

10. Voor netwerken heb je online clubs nodig


Online netwerken zoals bijvoorbeeld Facebook, zijn gebaseerd op het idee dat je zoveel mogelijk nieuwe vrienden en relaties moet vinden. De kwantiteit gaat hier al snel ten koste van de kwaliteit. Zoals hierboven al gesteld, is het veel effectiever om te netwerken via je bestaande relaties. Het netwerken via internet is niet nutteloos, maar is slechts een aanvulling op het traditionele netwerken.


Tags: het nieuwe werken, communicatie, internetwerken, sociaal netwerken, reputatie, netwerk

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...