"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Gaat de nieuwe Wet Flexibel Werken echt verschil maken?

Gaat de nieuwe Wet Flexibel Werken echt verschil maken?


Op 1 januari 2016 is de Wet Flexibel Werken (WFW) ingegaan. Deze wet zorgt er voor dat werknemers vanaf dat moment het wettelijke recht hebben om eens per jaar een verzoek in te dienen bij hun werkgever voor wijziging van de werktijden of de werkplek. Niet alleen het recht op meer of minder werkuren wordt hiermee wettelijk vastgelegd, maar ook die op een wijziging van de arbeidsplaats en de werktijd.

Hoe werkt de WFW?

De Wet Flexibel Werken moet er voor zorgen dat werkgevers er meer aan gaan doen om mogelijkheden voor flexibel werk te creëren. Volgens vele een goede ontwikkeling, zeker gezien de voorkeur van werknemers voor flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te kunnen werken.

Een werknemer kan sinds 1 januari 2016 een schriftelijk verzoek tot het wijzigen van de arbeidsduur, de werkplek of werktijd indienen bij de werkgever. Dit moet minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum. Ook moet de werknemer minstens 26 weken in dienst zijn. Voordat de werkgever hierover een besluit neemt, moeten de werknemer en werkgever samen een gesprek hebben over het verzoek.

Toch is het niet zo dat flexibel werken met deze nieuwe wet een absoluut recht wordt. Werknemers krijgen dan ook alleen een verzoekrecht, de werkgever mag het verzoek dus weigeren, en ook bestaat de mogelijkheid om in de cao afwijkende afspraken te maken over het recht op flexibel werken.

Voornamelijk vrouwen willen flexibele werktijden

Flexibele werktijden staan in Nederland bovenaan de top 10 van aantrekkelijkste arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van Intelligence Group. Vooral vrouwen hechten hier veel belang aan: zij vinden flexibele werktijden zelfs belangrijker dan de reiskostenvergoeding of een goede pensioenregeling. Ook de mogelijkheid tot thuiswerken komt bij zowel mannen als vrouwen voor in de top 10 van aantrekkelijkste arbeidsvoorwaarden.

Alleen met de juiste omstandigheden

Juridische experts geven echter aan dat de Wet Flexibel Werken nog altijd niet betekent dat het recht op thuiswerken nu ook wettelijk is vastgelegd. Dit komt voornamelijk door het feit dat de werkgever het verzoek nog steeds mag afwijzen.

Daarnaast moeten de omstandigheden naar wens zijn om ook daadwerkelijk thuis te kúnnen werken. Hiermee wordt bedoeld dat de werkplek van de werknemer moet voldoen aan de eisen van de Arbowetgeving . Je dient te beschikken over een volwaardige werkplek waarbij een stabiele internetverbinding een absolute vereiste is. Ondanks de hedendaagse technische mogelijkheden is dat lang niet overal het geval. Dit blijkt wel uit het verhaal van zzp’er Iacobien Riezebosch.

“Ik woon in de Achterhoek, een krimpgebied. Iedereen roept elke keer dat er toekomst is voor internetbedrijfjes, die op afstand hun werk kunnen doen. Maar door de trage internetverbinding is dat hier onmogelijk",  zegt Iacobien Riezebosch, zelfstandig ondernemer.

Een glasvezelverbinding biedt oplossing, hiermee beschik je over snel en stabiel internet waardoor je ook thuis efficiënt te werk kunt gaan. Er zijn tegenwoordig op enkele plekken in Nederland zelfs al snelheden tot 1000 Mbps beschikbaar. Maar ook met iets minder hoge snelheden op het glasvezelnetwerk ben je altijd bereikbaar, kun je online vergaderingen bijwonen en kun je sneller bestanden uploaden voor al je collega’s.  Je kunt hier checken of jij thuis beschikking hebt tot het glasvezelnetwerk.

Flexibel werken is afhankelijk van digitale infrastructuur

De nieuwe wet is een goede stap richting een meer flexibele arbeidsmarkt. Maar wil het nieuwe werken echt zijn intrede maken dan is het noodzakelijk dat er nog meer aandacht wordt besteed aan de juiste infrastructuur, zoals een snelle internetverbinding in het hele land. Op dit moment is het glasvezelbedrijf Reggefiber druk bezig om heel Nederland te voorzien van glasvezel. Op dit moment hebben dan ook twee miljoen huishoudens de beschikking over het netwerk. Het ligt in de lijn der verwachting dat pas wanneer de omstandigheden ideaal zijn, werkend Nederland volledig de omslag kan maken naar flexibel werken.

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, hrm, werk privé balans, change management, kantoor, hnw

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...