"Meer dan 3124 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Zelfstandige professional bezorgd over wetswijzigingen

Zelfstandige professional bezorgd over wetswijzigingen


De externe schil wordt groter in het bedrijfsleven. Steeds meer zelfstandige professionals werken samen. Maar erg rustig  is het niet rond hun status. De wetswijzigingen en verandering brengen zorgen met zich mee.

Er is politiek veel te doen om de wet- en regelgeving rond zelfstandigen zonder personeel, ook wel zelfstandig professional (zp’er) genoemd. Het afschaffen van zelfstandigenaftrek, het verplichtstellen van verzekeringen en pensioenopbouw en de mogelijke vervanging van de VAR houden de gemoederen bezig.

Voldoende opdrachtgevers


Dit baart zp’ers grote zorgen, zo blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts in samenwerking met de Dutch Network Group onder honderden zelfstandigen. Naast wetswijzigingen maken zp’ers zich met name zorgen over hun tarief en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers.

Zp’ers zijn verplicht alles zelf te regelen. Dat maakt hen onafhankelijk, maar levert dus ook zorgen op. Uit het eerste ZP Facts rapport van 2016 komt naar voren dat de hoogte van het tarief (2,86 op een schaal van 5) en het binnenhalen van voldoende opdrachtgevers (3,02) de grootste kopzorgen opleveren voor zp’ers. Deze bekommeringen zijn echter inherent aan het zelfstandig ondernemerschap.

Zowel de oudere als de jongere generatie zp’ers zien hun pensioenopbouw als een zorgenkindje. Op de genoemde schaal ligt dit bij zp’ers van 35 jaar en jonger op 2,77; ongeveer even hoog als bij de oudere generatie. De jongere zp’er maakt zich tevens zorgen over het verkrijgen van een hypotheek voor een eigen woning (2,64). Daarnaast blijken veel zp’ers zich zorgen te maken over wetswijzigingen (2,77), zoals over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die de VAR moet vervangen. De onrust hieromtrent speelt als sinds 2014 en de wet is nog altijd niet door de Eerste Kamer.

Gevolgen onrust rond VAR


Zelfstandig professional Emad Loulidi, deelnemer aan het onderzoek, spreekt zijn zorgen uit: “De vervanging van de VAR, hoe gaat dat eruit zien? Het is afwachten totdat het geïmplementeerd is. Tot die tijd kan niemand een helder antwoord geven. Het ontbreekt aan concrete informatievoorziening."

De onrust onder zelfstandig professionals lijkt aangewakkerd te worden door berichtgeving over opdrachtgevers die het niet langer aandurven zp’ers rechtstreeks in te huren.

Gert-Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: “Wij zien die beweging bij opdrachtgevers ook. En ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, er komt nogal wat op de bedrijven af. Organisaties hebben in steeds grotere mate de wens gebruik te maken van de kennis en kunde die bij zelfstandig professionals aanwezig is, maar willen daarbij wel alle risico’s buiten de deur houden. Zeker het risico op naheffing van sociale lasten."

Het debat over de Wet DBA in de Eerste Kamer vindt plaats op 26 januari, gevolgd door de stemming op 2 februari. Schellingerhout vervolgt: “Hopelijk komt er dan eindelijk duidelijkheid, zodat zowel zp’ers als opdrachtgevers niet belemmert worden in hun ondernemerschap."

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, hrm, kostenreductie, wetgeving, zzp'ers, flexibel personeel

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...