"Meer dan 3124 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


50-urige werkweek is schadelijk voor vrouwen

50-urige werkweek is schadelijk voor vrouwen


In elke organisatie heb je wel van die mensen die 50-urige werkweken draaien. Voor mannen blijkt dat best wel gunstig te zijn, maar voor vrouwen juist het tegenovergestelde. Op de lange termijn is het schadelijk voor hun gezondheid. 

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van The Ohio State University, zo meldt de Britse krant The Telegraph.

Lange werkweek geeft drie keer meer kans op ziekte
Vrouwen die extreem lange werkwerken draaien in hun carrière, hebben een grotere kans om ernstige ziekten te ontwikkelen als hartproblemen en kanker. Dat stelde het onderzoek, dat gegevens van 7500 mensen verzamelde gedurende 32 jaar.

Het risico op ernstige ziekten stijgt wanneer vrouwen meer dan 40 uur werken en klimt snel op wanneer zij boven de 50 uur per week draaien, zegt het onderzoek. Wanneer vrouwen drie decennia gemiddeld langer dan 60 uur werken, hebben zij drie keer meer kans op diabetes, kanker, hartproblemen en artritis.

Mannen hebben profijt van lange werkweek
Gek genoeg liggen die gezondheidsrisico’s voor mannen een stuk anders. Lange werkweken verhogen bij hen de kans op artritis, maar niet de kans op andere levensbedreigende ziekten.

Sterker nog, mannen bleken juist gezonde effecten te hebben van hun lange werkweken. Een werkweek tussen de 41 en 50 uur gaf mannen een lagere kans op hartziekten, longziekten en depressie dan wanneer zij minder dan 40 uur werkten.

Combi thuis en werk is ziekteverwekker
Maar vanwaar dit enorme verschil? Volgens de onderzoekers nemen vrouwen van nature het leeuwendeel van de zorg voor de familie en thuissituatie op zich. Het combineren van de ‘thuisrol’ en de ‘werkrol’ geeft extra stress, dat kan leiden tot meer ziekten.

Bovendien genieten vrouwen ook minder van hun vrije dag, zo bleek onlangs uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Op deze vrije dagen kunnen zij zich minder makkelijk losmaken van zorgtaken, waardoor het dagje vrij minder ‘vrij’ voelt dan voor mannen. Parttime werken is voor vrouwen vaak dan ook een strategische keuze voor meer rust.

Werk-Privébalans
Ook het feit dat vrouwen minder bevrediging vinden in hun werk dan mannen door de druk van het combineren van werk en thuisfront, heeft effect op de gezondheid. Dat kan al in hun twintiger- en dertiger jaren ontstaan, waarschuwen de onderzoekers.

Tags: efficiënter werken, hrm, werk privé balans, werknemerstevredenheid, vrouwen, overwerken, carrière

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...