"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


'Na de vakantie ga ik het helemaal anders doen!' 5 Tips om je ambities vast te houden.

'Na de vakantie ga ik het helemaal anders doen!' 5 Tips om je ambities vast te houden.


Kent u ze? Die mooie ambities die u tijdens de luie vakantie in zomer opdoet? Na een weekje werken bent u het waarschijnlijk al weer vergeten. Hoe hou je ze vast? 

Eenmaal thuis of op het werk, vervalt een groot deel van deze mensen waarschijnlijk weer in oude gewoontes. Toch is de vakantietijd heerlijk om even te ontspannen en met iets anders dan werk bezig te zijn. Ook heb je eindelijk de tijd om stil te staan bij de vraag hoe het gaat en of je huidige werk is wat je werkelijk wilt. Maar hoe zorg je ervoor dat je die mooie gedachten vasthoudt? Rob van Loenen gaf op HR-Base wat korte en krachtige aanwijzingen om de meesten weer bij de les te krijgen.

1. Grote overgang
Natuurlijk balen velen wel weer als ze na de vakantie naar hun werk moeten, maar dat is een normaal verschijnsel. De overgang van vakantie met op het strand liggen of doen waar je zin in hebt en weer stressen op kantoor, vergaderen en planningen maken, is nogal groot.

2. Praten helpt (ook hier)
Het is daarom geruststellend om te weten dat dit gevoel van ongemak op het werk, meestal in de eerste week overgaat. En als dit niet overgaat, dan is er misschien wel echt iets mis. Soms helpt het om dergelijke ervaringen of gevoelens met collega’s te delen. Zij herkennen waarschijnlijk de gevoelens.

3. Naar de volgende vakantie!
Er zijn wel manieren om sneller over die vakantiedip te komen. Zo kun je (meer) gaan sporten, want dat kan helpen om stress van het werk te verdrijven en bovendien is het lekker vanwege de ontspanning door inspanning. Wat ook helpt om weer snel positief aan het werk te gaan, is om alvast te gaan uitkijken naar een volgende vakantie of kort uitje. Want het is goed voor werknemers om al hun vakantiedagen en -uren op te nemen.

4. Hou op met dagdromen
Als dat niet helpt en je wilt echt iets anders met je carrière, maak dan concrete plannen en voorkom dat het bij dagdromen blijft. Bespreek je plannen desnoods met een HR-medewerker binnen je organisatie omdat er mogelijk meer aan de hand is dan een gewone ‘vakantieblues’.

5. Let op uw motivatie
Zo kunnen er meerdere factoren op het werk zijn die de motivatie van de werknemer om te gaan werken permanent de kop indrukken. Het werk kan saai of eentonig worden gevonden, de persoon krijgt geen of onvoldoende waardering van collega’s of leidinggevenden, hij vindt dat hij te weinig betaald krijgt, of een combinatie daarvan. Kortom: allemaal zaken die de leidinggevende en de HR-afdeling aangaan.

Het is allemaal prima, zolang er maar iets gebeurt en de motivatie van de werknemer niet verdwijnt. Want laconieke ongemotiveerde werknemers zijn als gif voor de organisatie.

Tags: hrm, werk privé balans, werknemerstevredenheid, inspiratie, vakantie

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...