"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Hoe krijg je medewerkers aan een gezonder leven?

Hoe krijg je medewerkers aan een gezonder leven?


Organisaties zijn gebaat bij fitte, gezonde en energieke medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn. Langzaam beseffen we dat voeding hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Maar hoe krijg je dat tussen de oren van de werknemer?

Gezonde voeding op het werk stimuleert veilig, vitaal en met plezier werken. Terwijl ongezond en onregelmatig eten juist leidt tot een verminderd uithoudings- en reactievermogen, energiedips en een verlaagde alertheid. Daardoor maken medewerkers sneller fouten, zijn ze minder productief en bovenal neemt de kans op bedrijfsongevallen toe. Reden genoeg dus om als bedrijf hoog in te zetten op het eetgedrag van medewerkers.

Inspelen op de doelgroep
Marijn van Meel van Enerjoy treft op de werkvloer bij bedrijven medewerkers aan in alle stadia van bewustwording. “Sommige mensen hebben geen idee van gezonde voeding. Anderen staan al in de actiestand, maar missen kennis. Weer anderen denken dat ze al heel gezond eten en geen adviezen nodig hebben." Voor elk van deze doelgroepen kent Van Meel passende laagdrempelige en interactieve activiteiten en trainingen. Daarmee motiveer je volgens hem mensen om gezond te eten en een gezond gewicht te bereiken en te houden. “Voeding is de basis van wat wij doen. Het gaat om een gezond aanbod in kantines, op bewustwording bij medewerkers en op het creëren van draagvlak."

Theorie én praktijk
Met alleen kennisoverdracht kom je er als organisatie niet als je verandering wilt realiseren. Theorie en praktijk koppelen is het meest effectief. “En het is ook leuk", zegt Van Meel. “Als je samen met mensen een courgette staat te snijden, of een smoothie aan het maken bent, komen de verhalen. Mensen praten dan gemakkelijker. Je krijgt te horen wat ze echt willen weten en kennis overdragen lukt dan beter."

Als je gedrag blijvend wilt veranderen, is herhaling van de boodschap noodzakelijk. Van Meel: “Probeer verder te denken dan een workshop. Ontwikkel beleid en maak iemand verantwoordelijk die het voortouw neemt. Zo werk je aan een bedrijfscultuur waarin gezonde voeding en gezond gedrag de norm zijn."

En doe het vooral geleidelijk, stap voor stap. “Begin eens met een kantinecheck of een health check, het aanbieden van gratis fruit of introduceer lunchaandelen."

Niet: wijzen met het vingertje
Wat niet werkt bij het veranderen van eetgedrag, weet Van Meel ook: “Alleen theorie overdragen, dat werkt niet. Of zaken aanbieden die niet aansluiten bij het kennis- en interesseniveau van de medewerkers. Net zomin als vertellen wat iemand ‘moet’ doen, of wijzen met het vingertje. In plaats van te vertellen dat kroketten niet gezond zijn, kun je mensen ook de vraag stellen of zij lang en gezond willen leven. Dat is een veel beter vertrekpunt, en meteen een opening om een gesprek op gang te brengen. Zo kun je ook het verband leggen tussen tien koppen koffie en een slechte nachtrust."

Voordelen van gezond eten
Van Meel schetst de voordelen voor managers die erin slagen goede voeding op de agenda te zetten van de organisatie: “Medewerkers worden productiever, en het ziekteverzuim neemt af. Bovendien komt het de veiligheid ten goede. Als mensen niet goed eten, kunnen ze zich niet concentreren en gebeuren er eerder ongelukken. Ook bespaart het geld, want ziek zijn is duur." Medewerkers varen zelf natuurlijk wel bij goed eten: “Wie goed eet, houdt energie over om niet alleen goed te presteren op z’n werk, maar ’s avonds leuke dingen te kunnen doen. Van betere voeding heb je niet alleen op je werk plezier, maar ook privé."

Databank met ideeën
De interventies van Enerjoy staan vermeld in loketgezondleven.nl, de databank van RIVM. Daarin stellen professionals die werken aan gezond leven zich voor. Van Meel: “De databank helpt organisaties om ideeën op te doen en de juiste professionals te vinden die kunnen helpen bij de implementatie ervan. Het is een keurmerk, wij zijn er trots op dat we dat hebben."

Tags: werknemers, gezond werken, gezondheid, hr

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...