"Meer dan 3163 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Hoe vergroot je de flow in je team?

Hoe vergroot je de flow in je team?


Dat plezier in het werk belangrijk is, zijn we nu wel achter. Dat werkplezier kan flink groter worden als we met zijn allen meer letten op de flow. Dat is de mening van Evert Heinz op HR-Base. Hoe vergroot je de flow in een team? Niet alleen voor jezelf, ook voor de collega’s. Een echte win-winsituatie kortom, waardoor iedereen langer en prettiger kan doorwerken.

Werkplezier heeft aan de ene kant te maken met de vraag of je op de goede plek zit qua baan en bedrijf. Voel je je thuis bij een organisatie en krijg je energie van het werk wat je doet? Aan de andere kant is er het fenomeen ‘flow’, dat te maken heeft met gedrag. Dat kunnen we als individu voor een belangrijk gedeelte beïnvloeden.

Go with it!
Flow is een staat van bewustzijn waarin dingen makkelijk gaan, alsof het vanzelf ontstaat. Er is een gevoel van enthousiasme, je voelt je energiek en je bent helemaal aanwezig in het moment. Je kunt voor je gevoel de hele wereld aan. Go with the flow is een uitdrukking die je denk ik wel kent. Mihaly Csikszentmihalyi is een Hongaarse professor en hij heeft het psychologische concept van flow ontwikkeld en is daar nog steeds actief mee bezig. “De menselijke geest functioneert hetzelfde als een parachute. Hij werkt alleen als hij open is."

Flow in een team?
Een belangrijke voorwaarde om in een staat van flow te kunnen komen is (oordeelvrije) aandacht. Oordeelvrije aandacht houdt in dat we stoppen met het beoordelen van dingen, mensen of onszelf als goed of slecht. We zijn zo gewend vanuit onze opvoeding, onderwijs en de maatschappij om ergens een oordeel over te hebben, terwijl dit juist de flow blokkeert.

Sneeuwbaleffect
Als je meer vanuit openheid en onbevangenheid in je dagelijkse realiteit gaat staan zul je merken dat je een andere gemoedstoestand gaat krijgen, waarbij je lekkerder in je vel komt te zitten. Doordat jij een andere uitstraling krijgt, gaan collega’s positiever op je reageren en kan er een synergiewerking ontstaan. 1 + 1 = 3. Het mooiste is uiteraard wanneer je dit als team of organisatie bewust kunt inzetten, zowel voor jezelf, het team als een beter functionerende organisatie. Dit vergt wel training en openheid om dit concreet als organisatie in de praktijk te gaan brengen.

Aandacht = nu = flow
Aandacht is een onderwerp wat de laatste jaren steeds meer besproken wordt. Tevens wordt vanuit de wetenschap bewezen hoe belangrijk het is om vanuit aandacht in je dagelijkse leven en werk te staan. Dit blijkt onder andere uit diverse studies, waarbij mensen bestudeerd worden die een mindfulness training volgden, ookwel aandachttraining genoemd, en groepen mensen die dat niet doen. Het blijkt dat de mensen die mindfulness actief ging toepassen een beduidend lager stressniveau ervoeren en lekkerder in hun vel kwamen te zitten.

Helikopterview
Als je je bewust bent wat je aan het doen bent en je doet dit vanuit oordeelvrije aandacht, dan creëer je voor jezelf innerlijke rust en hierdoor zorg je voor een beter overzicht (helikopterview) gedurende de dag. Door de helikopterview die zo ontstaat, beleef je je werk vanuit meer plezier en ben je tevens efficiënter. Op die manier kijk je terug op een werkdag vanuit voldoening in plaats van je te laten leiden (lijden) door de waan van de dag. Als je dit bewust gaat toepassen als team binnen een organisatie zul je merken dat de samenwerking meer gaat stromen en dat dingen steeds vaker als vanzelf lijken te gaan.

Werkplezier
De realiteit is dat je hier met elkaar als team direct invloed op hebt en dit zorgt voor meer werkplezier en tevens een hogere productiviteit. En waar mensen plezier hebben in hun werk wordt een gezonde basis gecreëerd voor dalend ziekteverzuim en een vitalere organisatie. Flow is een gedrag en het leuke van gedrag is dat we het kunnen beïnvloeden.

Energie gebruik je maar een keer
Als bergbeklimmer die bijna voor eeuwig bleef steken in een bergspleet weet Evert Heintz als geen ander hoe belangrijk het is om je energie niet te verkwisten, maar optimaal te gebruiken voor dat ene, doorslaggevende moment.

Hoe je (letterlijk) in je kracht komt en blijft, als persoon en als team, daarover vertelt Evert u meer tijdens de de Inspiratiedag Duurzame Inzetbaarheid op 1 december aanstaande. En, bijna vanzelfsprekend bij dit onderwerp: het blijft niet bij vertellen. U komt echt in beweging tijdens de workshop. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, hrm, change management, werknemerstevredenheid, teams, flow, go with the flow

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Veranderingen in organisatie verlammen werknemers Veranderingen in organisatie verlammen werknemers

Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl

Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans

40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis 40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...