"Meer dan 3128 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werknemers willen recht om onbereikbaar te zijn voor de baas

Werknemers willen recht om onbereikbaar te zijn voor de baas


Moet je als werknemer het recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd? Ja, zegt een ruime meerderheid van de HR professionals op een poll op XpertHR Actueel. Maar hoe moet dat dan met flexibel werken waarbij we steeds vaker buiten de gewone kantoortijden treden?

“Mailtjes, sms’jes of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin", stelde PvdA-lijsttrekker Asscher onlangs in de media. Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer hierover gaan overleggen met vakbonden en ondernemingsraden. Hij wil geen verbod op ‘s avonds of in het weekend werken, maar de keuze laten aan de werknemer.

Onbereikbaar zijn
Met een poll vroeg XpertHR Actueel aan de HR professionals hoe zij er over denken. Moeten werknemers het wettelijk recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd? 83 procent van de 142 stemmers is het eens met deze stelling. 17% is het oneens.

Discussie
In de LinkedIn groep van XpertHR Actueel roept de vraag of onbereikbaarheid bij wet moet worden vastgelegd de nodige discussie op. “Zijn werknemers die een telefoon van de zaak hebben automatisch verplicht deze 24/7 aan te laten staan en bereikbaar te blijven? Of heeft men zelf deze conclusie hieraan verbonden", vraagt John Hinten zich af. “Dit is een keuze waar je met je omgeving privé en zakelijk prima afspraken over kan maken en waar de bemoeienis van regelgerichte politici niet nodig is."

Nergens staat ‘24/7 bereikbaar’
Ook Monique Kooij-Alphenaar is van mening dat iedereen het gewoon zelf kan regelen. “Volgens mij staat in je arbeidscontract hoeveel uur je werkt. En er staat bij niemand 24/7." Lonneke Rentinck besluit: “Samen afspraken maken over wat past binnen de privé- en werksituatie van de werknemer en de werkgever. Het juiste antwoord hangt sterk af van de functie, werkzaamheden, gewenste resultaten, tijdelijk extra bereikbaar moeten zijn vanwege bedrijfsbelang of structureel."

Maatwerk
En ook de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zien meer in goede persoonlijke afspraken dan een generieke wet. “De ene werknemer kan het prettig vinden om met regelmaat buiten werktijden mail te checken, bijvoorbeeld omdat dat de volgende dag weer scheelt. Maar een andere werknemer kan dat juist als belastend ervaren.$rdquo; De werkgevers vinden voorzitter Fortuin van CNV Bondgenoten aan hun zijde. “Dit is nou precies zo’n voorbeeld van zelfroosteren en de eigen keuze in verdeling werk/privé waarvoor wij als vakbond al lang pleiten."

Eén ziekmelding op drie
VNO-NCW en MKB-Nederland onderstrepen wel het belang van aandacht voor werkstress en burnout, omdat het de oorzaak is van een op elke drie ziekmeldingen. Die komt volgens de werkgevers niet door het werk alleen, maar vaak door een opeenstapeling van problemen. Toch is het in het belang van werkgevers om dit via arbobeleid en preventie te voorkomen, omdat zij uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor loondoorbetaling en re-integratie. Maar werknemers en werkgevers kunnen daar het beste per bedrijf afspraken over maken, stellen zij.

Wij werken vaker buiten kantoortijden
Die aandacht is niet onterecht, want werken in de avond, nacht en weekends komt steeds vaker voor. Vorig jaar was vier op de tien werkenden regelmatig in de avond of zelfs in de nacht aan het werk. Ook in het weekend wordt veelal gewerkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau werken in Nederland 3,6 miljoen mensen met enige regelmaat buiten de gangbare kantooruren van negen tot vijf. Nog eens 1,9 miljoen mensen doen dit af en toe. Met een totaal van 65 procent van de beroepsbevolking betekent dit een lichte stijging ten opzichte van een paar jaar geleden.

Flexwerkers
Bijna de helft van de werkenden klapt ‘s avonds regelmatig zijn laptop open. Bijna net zo veel mensen gaan op zaterdag vaak beroepsmatig aan de slag. Op zondag geldt dit voor een derde van de werkenden. Eén op de zeven werkt wel eens in de nachtelijke uren. Ondernemers werken het vaakst buiten kantooruren. Ruim negen op de tien zelfstandigen met personeel werkt buiten de gangbare kantoortijd. Bij zzp’ers is dat 84 procent. Ook mensen met een flexibele arbeidsrelatie zijn vrij vaak buiten kantooruren aan de slag. Wij werken vaker buiten kantoortijden dan gemiddeld in de Europese Unie. Hierbij speelt volgens het CBS mee dat Nederland relatief meer zelfstandigen telt.

(Xperthractueel, ANP, CBS)

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, thuiswerken, change management, flexwerken, recht, onbereikbaarheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op drie werknemers beweegt nauwelijks op werkdag Een op drie werknemers beweegt nauwelijks op werkdag

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...