"Meer dan 3120 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Nog geen stormloop op de Chief Happiness Officer

Nog geen stormloop op de Chief Happiness Officer


De Chief Happiness Officer wordt wel eens een hele belangrijke rol toegedicht in moderne organisaties. Toch kunnen we nog niet echt van een doorbraak spreken. De afgelopen jaren waren er slechts veertien organisaties die deze functie zochten of echt een geluksbrenger in dienst hadden. 

Dat blijkt uit een analyse van vacaturesite Joblift analyseerde op haar website de vacatures voor een Chief Happiness Officer, en degene waar deze in wordt vernoemd. Hij blijkt vooral als HR-manager te fungeren met daarnaast een onduidelijk gedefinieerde verantwoordelijkheid om voor een goede sfeer op de werkvloer te zorgen.

Geluk op de werkvloer
Om geluk op de werkvloer te bevorderen werd in ons land de afgelopen jaren dan ook de Chief Happiness Officer geïntroduceerd. Maar wat verwachten we van een Chief Happiness Officer? De analyse van de uitgeschreven vacatures leert dat hij zich bezighoudt met HR. Niet alleen de acht vacatures die voor Chief Happiness Officers werden uitgeschreven hebben het uitdrukkelijk over personeelszaken in het takenpakket, steeds vaker stuurt een sollicitant zijn sollicitatie ook naar hem.

Ook voor het 'bewaken' en 'bevorderen' van de bedrijfswaarden en cultuur heeft de Chief Happiness Officer de verantwoordelijkheid. Het gaat hier in zeven van de acht vacatures om het bewaren van een goede sfeer op de werkvloer en binnen het team. Buiten het aannemen van de juiste personen wordt het uit de vacatures echter niet duidelijk hoe Chief Happiness Officers ervoor moeten zorgen dat werknemers gelukkig zijn.

Hoogopgeleid
Opvallend is dat de Chief Happiness Officer hoogopgeleid moet zijn: in zeven van de acht vacatures is een hbo- of wo-diploma een vereiste. Ook is het geen startersfunctie. In alle geanalyseerde vacatures werd gevraagd om een aantal jaar werkervaring in recruitment of HR. In één geval moest hij zelfs beschikken over meer dan tien jaar ervaring.

Ook wordt er gevraagd om een groot aantal uiteenlopende karaktereigenschappen die in feite van elke werknemer zouden moeten worden verwacht. Zo beschikt de ideale Chief Happiness Officer over creativiteit en een integere, positieve instelling. Daarnaast is hij proactief, open-minded en beschikt hij over sterke communicatieve vaardigheden.

Geen parttime baan
Chief Happiness Officer is geen parttime functie: 87,5 procent van alle Chief Happiness Officer vacatures betreft een voltijdbaan. Wel kunnen sollicitanten bij verschillende soorten bedrijven terecht: met een gelijk aantal vacatures zijn zowel het mkb als grote bedrijven op zoek naar Chief Happiness Officers.

35,5 procent van de vacatures voor een Chief Happiness Officer, of waarin deze wordt genoemd, kwam van bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Op een gedeelde tweede plaats staan met 21,5 procent de financiële sector en de ICT-branche.

Bron: Over Strategische Personeelsplanning

Tags: efficiënter werken, werkplek, management, werknemerstevredenheid, werknemers, werkgeluk, chief happiness officer

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...