"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?


Minder leunen op controle en managers en meer uit de mensen zelf halen. Zelfsturing is helemaal van deze tijd. Al lijkt het ook een hype waar steeds meer kritiek op komt. Organisaties worstelen met zelfsturing en dat loopt niet altijd goed af. Kunnen zelfsturende teams wel zonder leiding? ‘De manager moet juist inspiratie brengen’, zegt Jeroen Busscher, strateeg cultuurverandering en auteur.


De fusiegemeente Hollands Kroon is de afgelopen weken behoorlijk in de schijnwerpers geweest rond Het Nieuwe Werken, wat de gemeente vijf jaar geleden invoerde bij de fusie. Volgens de media is ‘dat volledig uit de hand gelopen’, ‘faliekant mislukt’ en ‘de wereld op zijn kop’.

Slimste en duurzaamste
En de ambities waren zo hoog. Hollands Kroon wilde de slimste en meest duurzame gemeente zijn. Door volledige digitalisering zou het gemeenteloket overbodig worden. De gemeente werkt met 32 zelfsturende teams van ambtenaren, die mogen werken waar ze willen. Ze bepalen de eigen werktijden, beheren samen budget en mogen zelf nieuwe collega’s werven, op vaak innovatieve manier, bijvoorbeeld net als de Voice of Holland. Dat lijkt nu mislukt met het opstappen van twee verantwoordelijke topambtenaren en twee wethouders.

Toch houdt Hollands Kroon ondanks de bestuurscrisis houdt de gemeente vooralsnog vast aan Het Nieuwe Werken en de zelfsturende teams.

Slechts een hype?
Er is veel gezegd over zelfsturing. Vaak afgedaan als hype die mislukt omdat gebrek aan sturing de organisatie parten speelde. Toch kan een zelfsturend team juist ook heel effectief zijn. Het invoeren van deze werkwijze vraagt dan ook tijd, geduld, scholing, begeleiding en uitproberen (met kans op missers). Autonome teams schuren nog te vaak met traditionele hiërarchieën en management. Er wordt veel aandacht besteed aan het werkend krijgen van het team, maar vaak wordt er voorbijgegaan aan de context waarin het team moet opereren.

En dat is precies waar het vaak misgaat, vertelt Jeroen Busscher, die als strateeg organisaties helpt bij cultuurverandering. “Vaak hebben we het al over zelfsturing als je een paar collega’s bij elkaar verzamelt en werkt aan een project. Het gemiddelde project is dus eigenlijk al een zelfsturend team. De teams die samenwerken moeten een eigen verantwoordelijkheid hebben. Dan heb je geen zin in continue bemoeienis van je baas."

‘Dynamiek van team draait om sociale banden’
Er komt meer bij kijken dan alleen een aantal mensen bij elkaar zetten om samen te werken, stelt Busscher. “Je moet elkaar eerst leren kennen. Wie zijn die mensen met wie ik ga samenwerken? Als je elkaar kent, ken je elkaars belangen, dan weet je van elkaar wat je goed doet. Daarna pas komt het gemeenschappelijke doel om te ervaren. We streven allemaal hetzelfde na. Dan kan met de bekende rituelen het teamgevoel ontstaan. Het begin van een team gaat dus allemaal om sociale banden en nog lang niet om de inhoud. Het gaat om vertrouwen opbouwen. De dynamiek van een team is dan ook gebaseerd op sociale banden. Het gaat om de relatie goedhouden."

Omdat die sociale verhoudingen binnen een team zo belangrijk zijn, kan dat ook ten koste van de kwaliteit van het werk, aldus Busscher. “Je kan geen team bouwen, zonder elkaar te vertrouwen. Omdat binnen het team de lieve vrede moet worde bewaard zie je dat daardoor te veel experimenten worden beknot. Veel zelfsturende teams werken daarom middelmatig, puur omdat ze zichzelf in het gareel houden. Het is een potentieel gevaar dat ze allemaal gaan voor een 7-tje, in plaats van voor een 9. Binnen het team is men te veel bezig met onderhandelen om de sociale banden niet te verstoren. Hele hechte teams zijn eigenlijk heel mat. Ze ontbreken een creatieve wrevel."

De inspirerende manager
En daar ligt een rol voor de manager. Die moet inspiratie inbrengen in het team, zorgen dat iedereen wakker blijft, stelt Busscher. “Wat je ook ziet is dat wanneer teams zelf mensen aannemen dit eigenlijk qua type lijken op de andere teamleden. Voor de vernieuwing heb je juist baat bij verstoorders. Als leidinggevende kun je toezien dat het allemaal niet te conformistisch wordt, dat gekke ideeën niet te snel in de grond worden geboord. De manager moet erop toezien dat er genoeg wrevel blijft, genoeg prikkels zijn. Dat maakt dus dat zelfsturende teams eigenlijk niet 100% zelfsturend kunnen zijn. Waarschijnlijk is in Hollandse Kroon uit het oog verloren waarom de zelfsturende teams in het leven geroepen zijn."

Is zelfsturing dan wel die heilige graal, zoals vaak wordt gezien? “Ja, maar niet helemaal$rdquo;, stelt Busscher. “Je moet dus toch een zeker overzicht houden van de teams. Er dreigt gevaar voor de gemiddelde neiging van de teams tot middelmaat. En welke klant gaat voor een 7-tje? Ik ben zeker tegen betutteling door de baas, maar gooi de manager niet helemaal overboord."

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, hrm, management, change management, werknemers, leiderschap, zelfsturende teams

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...