"Meer dan 3180 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren


Wanneer een medewerker vanaf huis weinig presteert mag de werkgever de vaste thuiswerkdag intrekken. De werknemer moet dan weer op kantoor verschijnen. Dat heeft het Hof Amsterdam bepaald in een zaak rond een redacteur van een blad, die tegen de wil van zijn leidinggevende in, thuis bleef werken.

De redacteur kreeg na twee maanden in dienst te zijn de vrijdag toegekend als vaste thuiswerkdag. Waar de leidinggevenden aanvankelijk nog wel over zijn prestaties te spreken waren, was zijn weinig flexibele en soms zelfs onplezierige werkhouding hen een doorn in het oog.

Flexibiliteit
Toen ook de prestaties terugliepen werd een verbeterplan afgesproken met drie doelstellingen: het verbeteren van de werkhouding, het verhogen van de flexibiliteit en het verbeteren van de communicatie.

In het kader van dat plan kwam de medewerker ook tijdelijk weer naar kantoor. Na een tijdje kwam hij niet meer, en beriep hij zich op de afspraak voor een thuiswerkdag op vrijdag. De hoofdredacteur verwachtte hem echter wel op kantoor. De werknemer bleef echter op de vrijdagen toch thuiswerken, waarop de leiding besloot geen salaris voor die dag te betalen.

Een dag per week thuiswerken
De werknemer heeft gevorderd dat de kantonrechter verklaart dat de werkgever niet bevoegd is om de voorafgaand aan de indiensttreding overeengekomen mogelijkheid tot het thuis verrichten van de werkzaamheden gedurende één dag per week eenzijdig te beëindigen.

De kantonrechter heeft de werkgever veroordeeld tot betaling aan de werknemer van het loon over de vrijdagen (of delen van vrijdagen) waarop hij thuis heeft gewerkt.

Arbeidsvoorwaarden
De afspraak omtrent het op vrijdagen kunnen thuiswerken is aan te merken als een een arbeidsvoorwaarde. Dat de thuiswerkafspraak een arbeidsvoorwaarde betreft, betekent echter niet dat deze nooit door de werkgever gewijzigd zou kunnen worden dan wel dat de werknemer altijd aanspraak zou kunnen blijven maken op nakoming van deze afspraak.

Het hof is van oordeel dat het verzoek van de werkgever aan de werknemer om ook vanaf juli 2016 ‘vooralsnog tijdelijk’ op vrijdag op kantoor te werken, een redelijk voorstel was, gelet op de kritiek die de werkgever al langere tijd had op zijn functioneren en die heeft geleid tot een door de werknemer geaccepteerd Verbeterplan.

Lees het hele oordeel van het Hof op Rechtspraak.nl.

Tags: het nieuwe werken, hrm, thuiswerken, management, werknemers

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...