"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Kwart werkgevers kan niet juiste talent vinden

Kwart werkgevers kan niet juiste talent vinden


24 procent van de Nederlandse werkgevers heeft moeite geschikte kandidaten te vinden voor zijn openstaande vacatures, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2016.

Dit blijkt uit het Talent Shortage Survey 2018 van ManpowerGroup onder 42.000 werkgevers wereldwijd waarvan 550 uit Nederland, uitgevoerd door Reputation Leaders. Volgens het onderzoek zijn vakmensen, technici en managementfuncties de drie moeilijkst te vervullen vacatures voor Nederlandse werkgevers.

Ten opzichte van vorig jaar hebben werkgevers meer moeite met het vinden van zorgprofessionals (69 procent), ambtenaren (55 procent) en operators (40 procent). Administratief medewerkers, technici en vakmensen zijn daarentegen juist makkelijker te vinden. “Ondanks dat het relatief gemakkelijker is geworden om technici en vakmensen aan te nemen, zien we dat deze functies nog steeds deel uitmaken van de top-drie moeilijkst in te vullen vacatures", zegt José Brenninkmeijer, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland.

Grote bedrijven
Grote bedrijven hebben volgens het onderzoek ongeveer drie keer zoveel moeite met het aantrekken van talent ten opzichte van kleine bedrijven. Waar slechts een kwart van de bedrijven tot 50 medewerkers hier last van zegt te hebben, stijgt dit percentage bij bedrijven met 50-249 medewerkers tot 59 procent. Bij bedrijven met 250+ medewerkers bedraagt dit percentage zelfs 70 procent. Brenninkmeijer: “Normaliter verwacht je dat het voor grote bedrijven gemakkelijker is om geschikt personeel te vinden. Zij hebben immers de beschikking over hogere wervingsbudgetten en investeren vaak veel tijd en moeite in corporate branding. Echter vissen zij vaak in dezelfde, zeer competitieve vijver met talent die door de huidige krappe arbeidsmarkt alleen maar kleiner is geworden."

Reden openstaande vacatures
Volgens 43 procent van de Nederlandse werkgevers is het grote aantal openstaande vacatures te wijten aan een tekort aan sollicitanten. Onder werkgevers van grote bedrijven met 250+ personeel bedraagt dit percentage zelfs 68 procent. Andere belangrijke redenen voor het niet ingevuld krijgen van vacatures zijn een tekort aan ervaring (21 procent) en het ontbreken van benodigde soft skills (14 procent). De drie meest gevraagde soft skills zijn volgens de Nederlandse werkgevers het vermogen tot samenwerken, probleemoplossend gedrag en communicatieve skills. Brenninkmeijer: “Wij zien dat soft skills tegenwoordig steeds belangrijker worden. Natuurlijk is er een toenemende vraag naar technische kennis en digitale know how, maar wel in de juiste mix met persoonlijke vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat werkgevers op een andere manier naar kandidaten en de invulling van hun vacatures moeten kijken. Certificaten en diploma’s zijn nog altijd van waarde, maar niet (meer) het enige vereiste."

Wat te doen
Brenninkmeijer: “Als bedrijf kun je er zelf voor zorgen dat je in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt het juiste talent op de goede plek krijgt. Om te beginnen is het belangrijk om te investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande medewerkers (Build). Het talent dat niet binnen de eigen organisatie aanwezig is, werf je buiten de organisatie (Buy) of haal je uit talentpools zoals freelancers en zzp’ers (Borrow). Als het nodig is, help je medewerkers dan door te stromen naar een nieuwe rol, zowel binnen- als buiten je organisatie (Bridge)."

Tags: hrm, management, werknemers, talent

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...