"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


De boardroom of de overheid als motor van Het Nieuwe Werken

De boardroom of de overheid als motor van Het Nieuwe Werken


Dit is een column uit het boekje 'Het Nieuwe Werken' van de Businesskring van KBenP Associates (deel 1 van 17)

"Wil Het Nieuwe Werken een kans maken om ten volle te kunnen bijdragen aan het welzijn van medewerkers, dan zal de overtuiging hiervan in de boardroom moeten beginnen."
Het concretiseren van de bijdragen aan het bedrijfsresultaat is dan ook noodzakelijk. Zonder deze economische stimulans zal ‘het Nieuwe Werken' de status van hype niet overstijgen. In de boardroom vraagt men zich heden ten dage af, hoe men de pluspunten van een goed kennisbeleid en informatiebeleid concreet kan maken. Nog te vaak voeren de kosten de boventoon in de besluitvorming en wordt het lastig de positieve resultaten van een gedegen kennisbeleid en informatiebeleid te benoemen in harde cijfers. Het lijkt dan ook logisch dat bestuurders vooral oog hebben voor de kosten van systemen en implementatietrajecten (1 à 2 jaar) terwijl de opbrengsten van effectief gebruik in de vervolgjaren (10 tot 15 jaar) een veelvoud hiervan kunnen zijn.

Het gevolg is een een opbouw van verschillende computersystemen die niet of onvoldoende met elkaar communiceren en medewerkers die binnen de eigen organisatie geconfronteerd worden met verschillende gebruikersomgevingen voor die computersystemen.

Wellicht geeft ‘het Nieuwe Werken' ons de kans om de voordelen van effectief gebruik van kennis en informatie te vertalen naar de doelstellingen van de boardroom. Het benoemen van de harde feiten en de daarmee samenhangende steun van de bestuurders is dan ook bittere noodzaak voor het welslagen van ‘het Nieuwe Werken'. ‘Het Nieuwe Werken' maakt dan ook alleen maar een kans als systemen en werkprocessen door de gehele organisatie uniform zijn en op elkaar worden afgestemd. Niets is zo frustrerend als thuis inloggen op het bedrijfssysteem, maar niet volledig toegang te hebben tot de benodigde informatie.

In gevallen waarin ‘het Nieuwe Werken' niet direct of niet voldoende bijdraagt aan de bedrijfsresultaten, kan het nog wel een breder maatschappelijk belang dienen. Het is een rol voor de overheid om dit te onderzoeken en te stimuleren. Kan ‘het Nieuwe Werken' een oplossing bieden voor brede maatschappelijke problemen als bijvoorbeeld het fileleed, tekorten in de kinderopvang of -iets minder concreet- het onthaasten van de samenleving dan ligt hier een kans voor de overheid om ‘het Nieuwe Werken' positief te stimuleren.
De overheid neemt al een actieve rol op zich als Launching customer voor het stimuleren van innovaties. De overheid geeft door haar enorme koopkracht bedrijven een krachtige impuls voor de ontwikkeling van innovatieve producten, processen en diensten.

Op deze wijze draagt de overheid bij aan maatschappelijk wenselijke ontwikkelingen. Andere stimuleringsmogelijkheden liggen in belastingvoordelen voor bedrijven en particulieren.

Ik ben benieuwd wie de motor van 'Het Nieuwe Werken' wordt.

Marco Wessels, partner at KIM Kennis & Informatie Management

Bron: www.kbenp.nl

Het boekje is gratis te verkrijgen bij KBenP

Tags: overheid, boardroom

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...