"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Het Nieuwe Werken, wat is daar nou zo nieuw aan?

Het Nieuwe Werken, wat is daar nou zo nieuw aan?


Dit is een column uit het boekje 'Het Nieuwe Werken' van de Businesskring van KBenP Associates (deel2 van 17)

Op de website van Microsoft wordt ‘het Nieuwe Werken' in 10 handige regels samengevat. Zolang je je daaraan houdt, ben je dus een Nieuwe Werker. Of is het toch niet zo simpel?

‘Het Nieuwe Werken' gaat onder andere over plaats- en tijdsonafhankelijk werken, en het altijd en overal toegang hebben tot relevante informatie maar wacht eens eventjes, doen we dat niet al lang?

Gedurende de laatste 20 jaar hebben al veel bedrijven de stap naar elektronische archieven en dossiers gemaakt en zijn overgestapt op elektronische document-management systemen. Op deze manier is een basis gelegd voor het werken op afstand. De nieuwste technieken op het gebied van software en communicatie maken het mogelijk gegevens sneller uit te wisselen dan vroeger. Informatie uit verschillende systemen kan worden samengevoegd. Dit maakt het mogelijk sneller te reageren. Informatie wordt kennis. En die kennis kan ingezet worden om een voorsprong op de concurrentie te behalen.

Verdere uitgangspunten van ‘het Nieuwe Werken' zijn vertrouwen geven en krijgen, persoonlijke verbinding met werk en organisatie, ruimte bieden in plaats van regels opleggen. Heel interessant, maar wie Eckart Wintzen gelezen heeft, weet dat ook dit idee al een poosje bestaat. Goed beschouwd behoren ook het sturen op output in plaats van inspanning en de dialoog in plaats van het eenrichtingsverkeer tot deze categorie. En vanuit deze uitgangspunten is weer een andere vorm van management gevraagd, namelijk leiderschap. Ook deze punten zijn al door Wintzen beschreven.

Persoonlijk ben ik van mening dat ook de resterende twee genoemde uitgangspunten, te weten communicatie(middelen) op maat en effectief en gericht samenwerken niets nieuws zijn. Het zijn belangrijke punten, net als de overige uitgangspunten, maar er is niets nieuws onder de zon.

Dus: helemaal nieuw is het niet. Of toch?
Als we de uitgangspunten in de context van de hedendaagse ontwikkelingen zien, ontstaat er voor mij een ander beeld. Laten we eens kijken wat er nou werkelijk met ‘het Nieuwe Werken$rdquo; bedoeld wordt. Ik denk dat we het idee van ‘het Nieuwe Werken' in de context van deze uitgangspunten kunnen vinden.

De combinatie van resultaatgericht en plaats- en tijdsonafhankelijk werken biedt op individueel niveau veel ruimere mogelijkheden om privé en werk te combineren. Je kunt bijvoorbeeld een uurtje eerder naar huis, zodat je er voor de kinderen bent en nog een uurtje langer doorwerken als die inmiddels slapen. Thuis werken als er een monteur langs komt, of bijvoorbeeld principieel elke week één dag van huis uit werken komen inééns binnen bereik doordat we de nieuwste communicatiemiddelen ter beschikking hebben. Hierdoor krijgt de werknemer als individu een veel grotere vrijheid om het werk naar eigen inzicht in te delen.

Onlosmakelijk verbonden hiermee is de verandering in de stijl van leidinggeven door het management, dat nu meer vertrouwen moet geven en moet leren de output in plaats van de inspanning te beoordelen. Gezien in deze context krijgt de werknemer (dus ook de chef) meer ruimte om zijn doelen op zijn eigen manier te behalen. Ik verwacht dat de uitwerking van het omzetten van deze uitgangspunten (dus de context) ons een veelvoud van nieuwe en inspirerende ideeën gaat brengen, en een veelvoud van methodes (en ook van producten), waar we tot nu toe nog nooit aan gedacht hebben.

In elk geval verwacht ik dat er door ‘het Nieuwe Werken' een betere spreiding van het woon-werk verkeer bereikt wordt, waardoor er minder files ontstaan en wat ook de CO2 emissies aanmerkelijk zal reduceren. Op dit moment zie ik persoonlijk vooral op dat gebied een enorme vooruitgang.

Ingrid Scholtheis, pmi Software- und Datenkommunikations GmbH

Bron: www.kbenp.nl

Het boekje is gratis te verkrijgen bij KBenP

Tags: management, leiderschap, wat is het nieuwe werken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...