"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Het Nieuwe Werken als proces

Het Nieuwe Werken als proces


Dit is een column uit het boekje 'Het Nieuwe Werken' van de Businesskring van KBenP Associates (deel 4 van 17)

Waar te beginnen? Bij het Nu: ‘het Nieuwe Werken' is iets wat velen vandaag al doen. ‘Het Nieuwe Werken' wordt iedere dag wel ergens als nieuwer, effectiever en glanzender beschreven. Is dat terecht? Zelfs in Wikipedia is nog geen definitie te vinden daarom deel ik mijn eigen ervaringen graag met u.
Voor mij is de overgang naar ‘het Nieuwe Werken' een langzaam proces geweest. Van afscheid nemen van een goede werkgever waar ik lang met veel plezier heb gewerkt. Voor mezelf begonnen als zelfstandig adviseur en project manager. Tot mijn grote blijheid én schrik al snel vier opdrachten in mijn geliefde vakgebied, communicatie.

Ik wist toen nog niet dat dit ‘het Nieuwe Werken' zou kunnen heten. Ik kreeg wel veel vragen.
Hoe moet dat met je pensioen? Hoe kom je aan je klanten? Door mijn werk goed te doen, leek mij hoe moeilijk kan dat zijn! En dat klopte. Ik racete met plezier van opdracht naar opdracht. Met heldere doelen en duidelijke afspraken met opdrachtgevers. En met vrijheid in mijn hoofd.

Maar wat miste ik mijn collega's. De maandagochtendvergadering. Het roddelen bij het koffieapparaat. De vrijmibo. En vooral: het gevoel dat je met een team ergens aan bouwt. Dat je onderdeel bent van een bedrijf. Voor mij de pijnpunten van ‘het Nieuwe Werken'.

Daardoor terug gegaan naar ‘het Oude Werken' - deel van een team zijn, leiding geven. Snel bleek, dat ik zo aan ‘het Nieuwe Werken' gewend was, dat ik niet meer in ‘het Oude Werken' wilde passen. Dat was confronterend. Maar gaf een impuls om nog nieuwer te gaan werken: niet alleen mijn expertise (in samenwerking met andere Nieuwe Werkers) inzetten voor opdrachtgevers die die expertise nodig hebben maar ook expertise doorgeven door lessen en workshops te geven.

Nog nieuwer werken met Nieuwe Werkers samen

In mijn vakgebied ben ik allang niet meer een van de weinigen die zelfstandig het communicatievak uitoefent. En dat biedt perspectieven er zijn bedrijven die niet meer met een groot reclamebureau werken maar met een groep zelfstandigen, experts op hun vakgebied, die ingezet worden waar nodig. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voort zal zetten.

Maar ‘het Nieuwe Werken' als een snelle oplossing? Nee. Misschien als IT- en werkplekgerichte aanpak. Maar wat mij betreft is er een aantal randvoorwaarden om effectief Nieuw te kunnen Werken als ZZP'er: van het kunnen verbinden van je Expertise met de organisatie, tot het hebben van een groot netwerk om mee te sparren en samen te werken, tot het flexibel kunnen omgaan met een veelheid aan situaties. En dat met adviserend en overtuigend vermogen en een positieve kijk op de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan organisaties vanuit een zelfstandige Expertise-rol.

Nancy Emmens, eigenaar van Brandmarque

Bron: www.kbenp.nl

Het boekje is gratis te verkrijgen bij KBenP
Tags: wat is het nieuwe werken, ontwikkeling

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...