"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Flexibilisering en sourcing

Flexibilisering en sourcing


Als we Het Nieuwe Werken een beetje plat slaan, dan willen we met elkaar productiever werken met geïnspireerde medewerkers die klanten en burgers tot volle tevredenheid helpen. Veel moeilijker is het niet. Eigenlijk van alle tijden. Niets Nieuwe Werken dus. Dat is te simpel. Het tijdsbeeld is naar mijn idee echt anders. Vanuit vele invalshoeken. Ik wil inzoomen op slechts 1 deelaspect van de technologische invalshoek.
De kracht van internet is dat we een soort Esparanto hebben ontwikkeld (IP protocollen ) waardoor we makkelijk informatie kunnen delen en combineren. De toegenomen bandbreedte maakt het mogelijk dat de andere partij in de gehele wereld kan wonen. Al sinds de jaren negentig zijn ICT partijen aan het zoeken naar outsourcing en sinds enkele jaren niet alleen dat van ICT beheer maar ook van Business Processen.

Nu kom ik op een punt waar ik de laatste week bij 3 organisaties tegenaan liep toen we het over het Nieuwe Werken en ICT hadden.

Hoe is het beheer georganiseerd en wat zijn de plannen voor de komende jaren?

De projectteams die aan het Nieuwe Werken trekken zijn druk bezig aan te geven dat cultuur en sturing, management en leiderschap essentieel zijn. Ben ik het meer dan 100 % mee eens. Dan mag ICT toch geen bottle neck zijn als de business echt open gaat staan voor flexibilisering en het in hun kracht zetten van medewerkers. Maar hoe snel kan ICT beheer dan inspelen op deze wens?

Bij organisatie A en B zit ICT tot over hun oren in het werk door de recente fusie. Prioriteit 1 is harmonisatie van de platforms. Over 2 a 3 jaar gaan we over op bv Microsoft Office 2007 en Sharepoint. Mijn oproep aan HNW projectteams en directies is dat we moeten beseffen dat nieuwe functionaliteiten niet operationeel zijn als de organisatie zegt dat ze eraan toe zijn. Er bestaat geen druk op de knop. Dat vraagt enkele jaren implementatie tijd.

Bij organisatie C was de ICT uitbesteed via een tender. De beste heeft de tender gewonnen. Belangrijkste criterium was de kosten per werkplek.
Logisch toch? En Het Nieuwe Werken dan? Ging dat niet over de productiviteit en flexibiliteit van de medewerker?
 • Stap 1 is dan om niet meer over kosten per werkplek te praten maar over kosten per medewerker.
 • Stap 2 is om niet meer in kosten per (input denken), maar productiviteit (ouput) per medewerker te denken en calculeren.
  Stap 2 is niet gemakkelijk. Een kenmerk van Het Nieuwe Werken, maar wel een wenkend perspectief !

  Aart Bos,partner Boer & Croon Nextrategy


  Tags: werkplek, kostenreductie, kosten, flexibilisering

  Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
  0 reacties


  Vertel ons hoe u erover denkt


  Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


  Gerelateerd Nieuws

  Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

  Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

  Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

  Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

  Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

  Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

  Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

  Gerelateerde Blogs

  Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

  hnwblog

  Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


  Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

  hnwblog

  Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


  Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

  hnwblog

  Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...