"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Keep it simple

Keep it simple


Het Nieuwe Werken begrijpt men vaak verkeerd. Ik noem het zelf nu al maanden Slim Werken, want anders krijgt het een te commerciële jus van dat grote IT bedrijf (je weet wel die ene), die dit marketing concept sinds een aantal jaren intensief in de markt zet. En binnen Het Nieuwe Werken heeft de technologie als component te vaak een te sterk aandeel, dus vandaar de verandering in naam.
Maar eigenlijk bedoel ik nog iets anders. Het is namelijk ook vaak een afgeleide van op welke manier bedrijven zoals Interpolis, Microsoft en de Rabobank hun manier van werken hebben geherdefinieerd en ingevuld. Natuurlijk zijn dit inspiratiebronnen, maar voor velen zijn dit voorbeelden die alleen maar tot de verbeelding spreken, niet herkenbaar zijn en niet aansluiten bij hun realiteit.
De denkwijze rond Slim Werken is eigenlijk zeer simpel, maar door de vele aanvliegroutes (duurzaamheid, talentvolle mensen, efficiency, werkplek) heeft het een brede scope gekregen en kan het complex worden. Praktisch gezien bestaat Vernieuwing in Werk uit kleine aanpassingen binnen de organisatie om positieve resultaten op termijn te bereiken, van structurele aard. Slim werken heeft naast een interne focus nog een veel belangrijkere, want geld verdienen doe je met en aan klanten; dus in hoeverre helpt Slim Werken mee aan verbetering richting je klanten en externe relaties ?
Een aantal weken geleden was ik betrokken bij een adviesklus bij een middelgroot bedrijf waarbij al snel bleek dat controle vanuit de IT-afdeling zeer groot was. Mens en werk werden niet ondersteund door de inzet van tools, maar tegengewerkt en beveiliging ging voor alles. Maar kort door de bocht, is door de inzet van een paar smartphones effectiviteit gigantisch verbeterd en is e-mail, als belangrijk communicatiemiddel ontsloten. De ROI schat men zelf in als boven de 500% !
Vernieuwing in Werk of Slim Werken is voor de één een zeer grote stap (waarbij de intrek in een nieuwe locatie samengaat met een andere manier van werken en verandering van leiderschap) en voor de ander (inzet van een simpele smartphone om overal, onafhankelijk van plaats en tijd e-mail te plegen) zeer praktisch, simpel en nodig.
Doelstellingen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd als wensen, intenties of goed voornemens. Praat met je mensen en leer van hen, neem hen serieus en probeer aan de hand van gepriotiseerde, kleine ambities tot SMART doelen te komen.
Wacht niet op morgen
Godfried Boogaard, Mens21.nl
Deze column is geplaatst met goedkeuring van de auteur

Tags: efficiënter werken, slimmer werken, doelstellingen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...