"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Wat Het Nieuwe Werken niet is!

Wat Het Nieuwe Werken niet is!


Het Nieuwe Werken spreekt veel mensen aan, maar er zijn er ook die er zaken in zien die niet bedoeld worden en ook niet gezegd zijn. In de ruim twee jaar dat ik Het Nieuwe Werken uitdraag op congressen, seminars en in gesprekken met heel veel mensen, ben ik zo'n beetje alle misvattingen wel tegengekomen. Ik zal de top 5 geven van wat Het Nieuwe Werken niet is. In alle 5 schuilt overigens wel een kern van waarheid, maar toch slaan ze de plank mis.
  1. "O, dus het nieuwe werken is thuiswerken" staat wel met stip op 1. Nee dus, het nieuwe werken is geen thuiswerken, maar werken waar en wanneer en hoe jij wilt. Dat kan op kantoor zijn en dat kan thuis zijn; maar ook in de trein, in het bos en aan het strand. Als jij het allerliefst elke dag van negen tot vijf op kantoor zit en daar je werk doet, dan moet je dat vooral doen. Het misverstand is wel enigszins te begrijpen omdat de hele discussie rond de mobiliteit of liever het gebrek er aan door al die files momenteel erg rond zingt. Dat is inderdaad een probleem en daaraan moet wat gedaan worden. Ik geloof stellig dat Het Nieuwe Werken daaraan kan bijdragen. Lodewijk de Waal, voorzitter van de Taskforce Mobiliteitsmanagement, zegt: "Wie slim wil werken, moet slim reizen". En dat klopt ook wel. Maar een verbeterde mobiliteit is meer een positieve bijwerking van Het Nieuwe Werken dan de essentie ervan. Als mensen meer zeggenschap hebben over waar en wanneer ze werken, dan zullen ze de files mijden en gemiddeld wat vaker thuiswerken.
  2. "Het Nieuwe Werken is vrijheid, blijheid!". De eerste die me dat voor de voeten wierp zat in de redactieraad van de ICT bibliotheek bij wie ik mijn eerste boek uitgaf. Gelukkig kon ik me ertegen verweren en is het boek precies zo verschenen als ik het geschreven had. Maar ik ben dat verwijt later nog vaak tegengekomen. Het Nieuwe Werken geeft inderdaad meer vrijheid en zelfs meer blijheid, want meer plezier in het werken. Maar het verlangt ook iets terug en dat is als medewerker je verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast moet ook gemeten worden dat die medewerker zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Het is dus geen losbandigheid wat ik hier verkondig, maar een beroep doen op de volwassenheid van mensen. En omdat iedere werkende mens een volwassene is, mag je dat beroep ook best doen. Niet iedereen zal er even goed mee omgaan in het begin; maar alles valt te leren. De 'vrijheid, blijheid' gedachte getuigt van een diep onderliggend wantrouwen en van angst voor (vertrouwen en) loslaten. Sommige ouders hebben er ook grote moeite mee om hun kinderen los te laten en toch is dat voor die kinderen op een gegeven moment veruit het beste.
  3. "Het Nieuwe Werken is een ordinaire bezuinigingstruc verpakt in een mooi verhaal!". Het is waar dat je met Het Nieuwe Werken geld kunt besparen; veel geld zelfs. Maar ook dat is meer een positieve bijwerking van Het Nieuwe Werken dan een doel op zich. Het instant houden van het industriële denken kost gewoon heel veel geld, energie en mentale gezondheid. We plegen er roofbouw mee op onze omgeving en onze mensen. En als we ons denken vernieuwen en een veel natuurlijker organisatie- en aansturingmodel op het werk zetten, ja, dan gaat dat als vanzelf geld en energie opleveren. Hoe of waar, daar kom ik op terug in hoofdstuk 5.
  4. "Het Nieuwe Werken laat mensen gewoon langer werken. Je moet overal en altijd beschikbaar zijn". Zeker niet! De ICT rondom Het Nieuwe Werken probeert de onnatuurlijke scheiding tussen leven en werken op te heffen door mensen in staat te stellen overal en altijd te kunnen werken en samenwerken. Maar dat betekent niet dat het ook moet. Hier komt weer een stuk van die eigen verantwoordelijkheid om de hoek kijken. Het is waar, je moet er mee leren omgaan. Veel mensen die vanuit huis werken hebben eerst de neiging te overcompenseren en harder en langer door te werken, om maar aan hun manager en collega's te laten merken dat ze ook echt aan het werk zijn. Dat heeft weer met dat wantrouwen te maken, maar in dit geval projecteren die mensen hun eigen wantrouwen op hun manager en collega's. Later komt dat overigens meestal wel goed, als ze merken dat die manager hun echt wel vertrouwt. Een goede manager kent zijn pappenheimers en zal ook wel in de gaten houden of iemand niet overcompenseert. Maar uiteindelijk moet die medewerker toch echt leren zelf zijn balans te managen. Dat valt allemaal aan te leren.
  5. "Het Nieuwe Werken maakt van mensen op zichzelf gerichte solisten". Anders gezegd, Het Nieuwe Werken maakt dat mensen nauwelijks meer op kantoor komen en dat gaat ten koste van de sociale cohesie. Dat is inderdaad een potentieel risico, maar kan goed ondervangen worden als je jezelf er maar van bewust bent. We zullen zien dat bedrijven die met Het Nieuwe Werken bezig zijn op afdelingsniveau met elkaar afspraken over wanneer men gezamenlijk op kantoor is; om af te stemmen, er voor elkaar te zijn, er samen tegenaan te gaan en ook om gewoon weer eens bij te kletsen.
Auteur: Dik Bijl
Meer lezen uit het nieuwe boek van Dik Bijl?


Tags: efficiënter werken, lifehacking, wat is het nieuwe werken, dik bijl, misvattingen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...