"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Het Nieuwe Werken en technologische innovaties

Het Nieuwe Werken en technologische innovaties


Dit is een column uit het boekje 'Het Nieuwe Werken' van de Businesskring van KBenP Associates (deel 11 van 17)

Zoals bij elke overgang tussen oude en nieuwe structuren zullen de onvermijdelijke veranderingen niet altijd soepel verlopen.


Veranderingen in werk zijn onvermijdelijk. De ontdekking van nieuwe handelsroutes en betere schepen leidde naast economische groei en een enorme verrijking van de kennis over de wereld ook tot andere organisatievormen en machtsstructuren. De industrialisatie bracht een nieuwe periode van grote verandering met zich mee en naast een andere manier van werken, ook andere eisen met betrekking tot werk. In het informatietijdperk levert het internet de handelsroutes en zijn communicatie- en computerapparatuur de schepen van deze generatie. We zijn in een unieke, maar herkenbare fase van verandering beland.

Tussen werk en technologische ontwikkeling bestaat een wederzijdse afhankelijkheid. Complexe combinaties van processen hebben nieuwe structuren in bedrijfsleven, maatschappij en overheid tot gevolg die onze dagelijkse werkelijkheid vormen. Het is een illusie om te denken dat dergelijke veranderingen te sturen zijn. Door innovaties op het gebied van informatietechnologie en de toenemende verwevenheid van systemen ontvouwt zich een nieuwe werkelijkheid waar we vooraf maar weinig grip op hebben en die we achteraf alleen beschouwend kunnen beschrijven. Daarom zijn voor bedrijven en instellingen flexibiliteit en de bereidheid tot aanpassen cruciaal om te overleven, ook als het veranderingen in werk betreft. Dit betekent dat de mensen op elk niveau binnen die bedrijven en instellingen flexibel moeten zijn. Met de voordelen, de nadelen, de verwachtingen en de onzekerheden van nieuwe ontwikkelingen, moet op een meer fundamentele manier rekening worden gehouden. Starheid en onwetendheid van alle belanghebbenden, ook met betrekking tot werk en werknemers, zal onherroepelijk leiden tot problemen. ‘Het Nieuwe Werken' zal anders móeten zijn, de nieuwe medewerker zal andere eisen móeten hebben. Diegenen die opletten sluiten daar op een juiste manier bij aan en gebruiken daarbij de juiste middelen.

Zoals bij elke overgang tussen oude en nieuwe structuren zullen de onvermijdelijke veranderingen niet altijd soepel verlopen. Nieuwe technologieën bieden enorme mogelijkheden, maar maken werk tegelijkertijd vaak onnodig ingewikkeld. Dit komt doordat beoogde flexibiliteit wordt belemmerd door inflexibele computersystemen, gesloten infrastructuren en onvolwassen programmatuur. Daarnaast wordt de werknemer overspoeld met apparatuur die het werk belooft te verlichten, maar vaak het tegenovergestelde, soms letterlijk, bewerkstelligt. Het is daarom essentieel te leren over toekomstige technologische veranderingen om de juiste keuzes te kunnen maken.

Op korte termijn zullen we onder andere gebruik kunnen maken van innovaties op het gebied van flexibele beeldschermen, miniprojectoren, biometrische registratiesystemen, bediening door gebaren, micro-en nanotags, omgevingssensoren, 3D scan-, print- en beeldtechnologie, telepresence, slimmere, semantische netwerken en zal een verdere toename in rekenkracht, opslagcapaciteit en bandbreedte plaatsvinden. De nieuwe werker zal eisen dat deze technologieën op een doordachte manier worden ontwikkeld tot bruikbare professionele producten.

Met behulp van deze innovaties zal ‘het Nieuwe Werken' ons in staat stellen om onafhankelijk van onze locatie en tijd, deel uit te maken van een zeer omvangrijke, complexe en flexibele werkgemeenschap. En deze gemeenschap zal de innovaties ontwikkelen die onvermijdelijk zullen leiden tot de volgende grote fase van verandering.

Tom Verheijen, oprichter Neo Fumane

Bron: www.kbenp.nl

Het boekje is gratis te verkrijgen bij KBenP

Tags: innovatie, cloud computing, techniek, technologische innovatie

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...