"Meer dan 3071 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Luisteren 2.0

Luisteren 2.0


Dit is een column uit het boekje 'Het Nieuwe Werken' van de Businesskring van KBenP Associates (deel 13 van 17)

Gevraagd naar mijn visie op ‘het Nieuwe Werken' op één A4, beperk ik mij slechts tot de volgende twee begrippen: productiviteit en een Rijnlandse wijze van benaderen.

Hoezo productiviteit?

“De grootste verdienste van het management in de 20e eeuw is de vijftigvoudige verbetering van de productiviteit van de fabriekswerker. De grootste uitdaging van het management voor de 21e eeuw is om de productiviteit van de kenniswerker op een vergelijkbare wijze te verbeteren', aldus Peter Drucker op hoge leeftijd aan het einde van de vorige eeuw.
Veronderstelt zijn opmerking een verregaande vorm van maakbaarheid? Je zou de indruk kunnen krijgen dat Drucker de mens degenereert (of vernedert) tot een nuttig ding, tot een machine die kan worden opgevoerd. Het lijkt er even op dat productiviteit is waar het in het arbeidzame leven over zou moeten gaan. Nog even los van de vraag of het een grote verdienste is, lijkt Drucker een speciale rol in gedachten te hebben voor ‘het management' van de kenniswerker.

Neemt hij aan dat het ‘management' de verantwoordelijkheid op zich gaat nemen om de productiviteit van de kenniswerker op te voeren? Wat is dan de productiviteit van de kenniswerker en hoe bepaal je die? Is er dan nog ‘management'? Zijn ‘organisaties' wellicht vervangen door andersoortige werksystemen of ondernemingen? En ten slotte, is ‘het Nieuwe Werken' niet iets van alle tijden? Hoezo het, hoezo nieuw, hoezo werken? Nu zou de argeloze lezer van dit artikel zich kunnen bedenken dat de auteur van dit stuk een grote tegenstander is van het op een nieuwe manier werken. Niets is minder waar, maar ik zou het wel graag op zijn Rijnlands doen!

Op zijn Rijnlands?

Wat zou het toch mooi zijn als we ons realiseren dat er naast het Anglo-Amerikaanse (AA) businessmodel er bijvoorbeeld ook nog een Rijnlands gedachtegoed is (zie schema). En ja, ik weet het, we hebben het AA-model onszelf opgelegd. We hebben er ook voor een belangrijk deel onze huidige welvaart aan te danken. Maar we zijn er een tikkeltje te ver in doorgeschoten; de prijs die we ervoor betalen is hoog.

Omdat het Anglo-Amerikaanse businessmodel in de kern een model is waarin de markt domineert, moet je je in ieder geval afvragen of dat model wel van toepassing mag en kan zijn op bijvoorbeeld scholen, vervoersbedrijven, gezondheidszorg, overheden en andere not-for-profit instellingen. Sommigen beweren dat dat misschien wel misdadig is.

Tags: management, productiviteit

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid

Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap

We willen werken op een duurzaam kantoor We willen werken op een duurzaam kantoor

35 plusser? Hoe hou je je werk leuk? 35 plusser? Hoe hou je je werk leuk?

Talent schaars? Weet waar je zoekt Talent schaars? Weet waar je zoekt

Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out

Anders werken begint van binnen Anders werken begint van binnen

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...