"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Onderweg naar morgen met de wetten van het heden

Onderweg naar morgen met de wetten van het hedenDit is een column uit het boekje 'Het Nieuwe Werken' van de Businesskring van KBenP Associates (deel 14 van 17)
De grenzen bij informatie-uitwisseling vallen totaal weg.

Studenten hebben het voortouw genomen door min of meer 24/7 on-line te (willen) zijn. Zij verstrooien al time sharend de aandacht over soms wel 10 of meer chats. Onderwijl maken ze hun studieopdrachten, met gebruik van het internet blackboard van hun HBO-instelling. En onderweg negeren ze al SMS-end elke vorm van RSI, om maar niets te hoeven missen. Je zou er stress van krijgen.

Grappig. En toch kunnen we ervan leren. Bovendien, de cirkel is rond: die door onze generatie verkregen technologie neemt nu ook een loopje met ons: wij zijn aan de beurt met het Nieuwe. Wat organisatorisch min of meer ongebruikt voorhanden lag, wordt nu uitvoerig onder de aandacht gebracht als credo voor de kennisverwerkende industrie.

De wetten van Moore en visie van Gates brachten ons steeds meer capaciteit en omvangrijker functionaliteit (het boek Accidental Empires van pseudoniem Robert X. Cringley is überhaupt een besliste aanrader, al is het van ‘96!). Administratieve fabrieken werden toegerust met PC's, software suites en eerste vormen van mail. Medio jaren ‘90 ontstond het telewerken: je ding doen op momenten dat het jou 't beste uitkwam. De wet van Murphy zorgde er toen –alhier in positieve zin– ook al voor dat het bloed kroop waar het niet gaan kon.

De veelal volgordelijke samenwerking werd logistiek beheersbaar door introductie van workflow automatisering. Het procesperspectief kreeg vleugels: de Administratieve Organisatie (AO) vormde uitgangspunt voor werkverdeling en -volging. Business Process Re-engineering deed daarmee ook zijn intrede. Integratie met back-office toepassingen en Documentaire Informatie Systemen zorgde voor opslag en ontsluiting van context, benodigd bij dit soort werkzaamheden.

Alom beschikbaarheid van internet brengt globale informatieverwerking in een stroomversnelling: de jongere generatie studenten (be)grijpt de technologische mogelijkheden, zoals die voorhanden zijn. Het Nieuwe Communiceren ging ‘het Nieuwe Werken' (in elk geval in populariteit) vooraf. Diezelfde generatie is er wel eentje met toekomstvaste bagage; hun studie maakt ze gereed voor een tijdperk, dat de huidige generatie –als vanouds– dreigt af te doen met ‘het zal mijn tijd wel uitduren'. Met hun overeenkomstig onbevooroordeeld gedrag zal de nieuwe generatie Murphy's wet tot een positievere versie herschijven in ‘alles wat ons ten dienste kan staan, zullen we -waar toepasbaar- gebruiken ook!'.

De eerste tekenen zijn er al: in de alsmaar kleiner wordende wereld heeft cloud computing zijn intrede gedaan. Workflow zal zich niet noodzakelijkerwijs meer hoeven te beperken tot het eigen domein. Meerwaarde in business-to-business wordt nu werkelijk verzilverbaar: de grenzen bij informatie-uitwisseling vallen totaal weg. Procesmanagement met Google Apps en Cordys zijn er voorbeeld van.
‘Het Nieuwe Werken' verwacht dat je vrij snel reageert; het ‘heb je m'n mailtje of mijn SMS-je dan niet gelezen?' zal hier herkenbaar zijn. Laten we er dus gewoon samen snel tegenaan gaan!

HNW: echt, alleen de afkorting is nieuw, 't is gewoon van deze tijd


Paul van der Marel

Bron: www.kbenp.nl
Het boekje is gratis te verkrijgen bij KBenP

Tags: cloud computing, techniek, ontwikkelingen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...