"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Vertrouwen in Het Nieuwe Werken

Vertrouwen in Het Nieuwe Werken


Dit is een column uit het boekje Het Nieuwe Werken van de Businesskring van KBenP Associates (deel 15 van 17).

Een nieuwe manier van werken vraagt om een andere stijl van leidinggeven.


Als manager word je in toenemende mate geconfronteerd met de mogelijkheden van thuiswerken. Managers zijn huiverig om deze mogelijkheden in de praktijk te benutten. Veel valt terug te voeren op vertrouwensissues.

McGregor heeft in zijn klassiek geworden theorie X en Y verklaard op welke wijze de mensvisie van leidinggevenden hun benadering van medewerkers beïnvloedt. In theorie X gaan de managers er vanuit dat de medewerkers van nature de kantjes er van af lopen. Als manager dien je de aanwezigheid van de medewerker en zijn inzet gedurende de werkdag te monitoren. In theorie Y gaat de manager er vanuit dat de medewerkers ambitieus en zelfgemotiveerd zijn. De manager concentreert zich op het scheppen van de juiste condities.

In de praktijk blijken de meeste managers bij discussies over thuiswerken sterk te zijn beïnvloed door theorie X. Hoe kun je een ongemotiveerde en luie medewerker voldoende vertrouwen om thuis te werken? Deze vertrouwenskwestie speelt bij managers van lager opgeleiden en jongeren nog sterker.Het antwoord zit hem in de aansturing van de medewerkers. Een nieuwe manier van werken vraagt om een andere stijl van leidinggeven. Al jaren wordt er gehamerd op het sturen op resultaat en discussiëren we over van inputsturing naar outputsturing. Thuiswerken geeft een enorme impuls aan het sturen op output. De wijze waarop het resultaat tot stand komt wordt een black box en slechts de output dient kwalitatief en kwantitatief te worden beoordeeld.

Zolang de medewerker zijn afspraken ten aanzien van output en bereikbaarheid naleeft, realiseert de manager zijn doelen. Dat de medewerker eens uitslaapt, uitgebreid gaat lunchen, zijn privézaken overdag regelt of een vrije middag neemt is niet relevant. De medewerker deelt zijn eigen werkzaamheden in en werkt ook buiten kantoortijden, in de avond en in het weekend. Al doet de medewerker het werk in de helft van de tijd, alleen het resultaat op het afgesproken moment telt!

De manager dient zijn aansturing aan te passen van controlerend op gedrag en aanwezigheid naar controlerend op resultaten. Om te kunnen sturen op resultaten dient de manager de output van de organisatie inzichtelijk te maken door ze te kwantificeren. Daarnaast zal hij dit moeten relateren aan de gekwantificeerde resultaten van iedere individuele medewerker. Indien je als manager hierin slaagt zul je zien dat je juist op de medewerkers van het type Y meer grip krijgt. De focus ligt niet meer op het gedrag, maar op de concrete bijdrage van de medewerker aan het resultaat.

Bij thuiswerken is vertrouwen in de medewerker niet het issue, maar juist het vertrouwen in de manager. Heeft de manager de capaciteiten om outputsturing te realiseren? En durft de manager zijn stijl van leidinggeven aan te passen?

Vincent Knottnerus van Knottnerus Management en Consulting

Bron: www.kbenp.nl

Het boekje is gratis te verkrijgen bij KBenP

Tags: management, vertrouwen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...