"Meer dan 3180 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Verlaten bureaus zijn niet slecht

Verlaten bureaus zijn niet slecht


Ook voor MKB heeft Thuiswerken (financiële) voordelen.

Personeel dat beter in zijn vel zit, productiever is én loyaler aan het bedrijf. Door thuiswerken mogelijk te maken, krijg je dat allemaal, zo blijkt uit onderzoek.

Voordelen van thuiswerken
  • productiviteit stijgt
  • ziekteverzuim daalt
  • minder kantoormeters nodig
  • aantrekkelijke arbeidsvoorrwaarde voor werknemers, verhoogt loyaliteit
  • werknemers maken minder (file)kilometers
  • past in maatschappelijk verantwoord ondernemen
VIANEN - De parkeerplaats op het bedrijfsterrein is overvol, maar dat komt omdat de buren uit hun jasje zijn gegroeid en meer plaatsen bezetten dan waar ze recht op hebben. Het kantoor van softwarebedrijf Citrix is maar voor een kwart bezet. Niet omdat veel van de 35 medewerkers op vakantie zijn, ze werken op een bankje in het park, thuis of in een café. Opmerkelijk? Niet écht: het bedrijf verkoopt programma 's waarmee eenvoudig op elke locatie gewerkt kan worden.

Natuurlijk, Citrix-directeur Rob van der Hoeven preekt gedeeltelijk voor eigen parochie als hij begint over de voordelen van tele-, thuis-, flex-, e-werken, of hoe je werken op een andere plek dan kantoor ook wil noemen. Maar als voorzitter van het Ewerkforum heeft hij een hoger doel voor ogen. "Het bedrijfsleven moet doorkrijgen dat werknemers ook op andere plaatsen hun werkzaamheden kunnen verrichten dan op kantoor. Personeel kan files omzeilen, -tijd efficiënter indelen en een betere verhouding krijgen tusssen werk en privé. Als veel meer bedrijven overstappen op e-werken, lost zelfs het mobiliteitsprobleem op", meent Van der Hoeven.

Er is volop software verkrijgbaar waarmee je vanaf elke willekeurige computer of slimme telefoon via een beveiligde verbinding kunt inloggen op het bedrijfsnetwerk, zodat alle benodigde documenten en programmatuur beschikbaar zijn. Maar voordat je dat soort systemen aanschaft, kun je eerst rustig testen of thuiswerken bevalt: "Je kunt met werknemers afspreken dat ze eerst vanuit huis mails beantwoorden en een vergadering voorbereiden, zodat ze pas na de spits hoeven te vertrekken."

Begin vorig jaar had bijna de helft van de bedrijven met meer dan tien werknemers telewerkers in dienst, al zijn dat voornamelijk grotere bedrijven. "Telewerken vergt een andere manier van leidinggeven, je geeft personeelsleden meer verantwoordelijkheid. Daarvoor is een cultuuromslag nodig: als leidinggevende stuur je dan op resultaat en vertrouwen. Bij managers en directeuren van kleinere bedrijven heerst vaak de onterechte angst dat thuiswerkers niets doen. De ervaring leert juist dat de productiviteit toeneemt en het ziekteverzuim daalt, zeker als er flexibeler gewerkt kan worden."

Deels wordt dat veroorzaakt doordat thuiswerkers geconcentreerder kunnen werken, deels omdat ze gedrevener zijn om resultaat te laten zien. "Ze willen de schijn vérmijden dat ze thuis maar een beetje uit hun neus lopen te eten", aldus van der Hoeven.

Toch is thuiswerken niet voor elk personeelslid geschikt. Je moet goede afspraken kunnen maken over resultaten en elkaar kunnen vertrouwen. Volgens de Ewerkforum-voorman zijn er twee typen werknemers. De eerste ziet werk als hobby en doet zijn uiterste best om te presteren - die meerderheid kun je met een gerust hart thuis laten werken. Het tweede type vindt werken niet leuk, maar doet het uit financiële noodzaak. "Dat zijn de mensen die continu met ordners rondlopen om te laten zien hoe druk ze wel niet zijn, maar ondertussen veel over de familie praten en continu bij de koffieautomaat staan.

'Thuiswerkers drinken hun eigen koffie'

Je zou verwachten dat het tweede type nooit thuis moet laten werken, maar het tegendeel is volgens Van der Hoeven waar: "Als ze thuis aan het werk zijn, houden ze anderen op kantoor niet van hun werk af, hun resultaten zijn beter meetbaar vanwege de concrete afspraken én ze drinken hun eigen koffie."

Het enige waar je als baas last van kunt hebben, zijn werknemers die - als ze thuis aan het werk zijn - pertinent geen zin hebben. "Daar moet je hard tegen optreden. Maar laat zo'n enkeling het niet verpesten voor de rest, want de voordelen van thuiswerken zijn groot." Zo zou je met minder kantoorruimte toekunnen als dagelijks twee op de tien werknemers thuiswerkt.

Volgens het Ewerkforum wordt werken steeds minder tijd- en plaatsafhankelijk, met dank aan de technische vooruitgang. Kleinere bedrijven kunnen zelfs af zonder vaste kantoorruimte. Zelfs als je op grote afstand van je collega zit kun je prima samenwerken, ondervindt Jan Paul de Beer van tweemans reclamebureau Brandfighters. Hij woont en werkt vanuit huis in Tilburg, zij compagnon in Amsterdam. Eens per week spreken ze af om elkaar fysiek te ontmoeten, maar de rest van het contact verloopt virtueel. "Daarmee besparen we enorm op huisvestingskosten. We hebben dagelijks intensief contact, we chatten via skype en als we echt willen overleggen bellen we. Een tijdje geleden hebben we een online data-opslag genomen, maar die gebruiken we niet: samen in één bestand werken doen we zelden. Documenten mailen we heen en weer - allebei hebben we een telefoon met mobiel internet, dus mailen gaat net zo snel als sms'en".

Een fysiek kantoor heeft De Beer daarom voorlopig nog niet nodig. "Maar als we willen van groeien of een stagiair willen aannemen, zou een vaste plek wel handig zijn. En je daagt elkaar meer uit als je in dezelfde ruimte zit."

Bron: Telegraaf, 7 augustus 2009 door Arnoud Breitbarth

Tags: thuiswerken, huisvesting, voordelen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...