"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Hoe 'nieuw' werken we zelf eigenlijk?

Hoe 'nieuw' werken we zelf eigenlijk?


Aart Bos werkt sinds 1997 bij Boer & Croon en zette op 1 januari 2000 samen met Peter Kustermans een nieuwe werkmaatschappij (B&C NeXtrategy) binnen Boer & Croon op. Hij werkt naar eigen zeggen, echt elke dag met ontzettend veel plezier en inspiratie. Hieronder zet hij uiteen waarom dat zo is.

Verantwoordelijkheid en aandacht centraal


De reden om bij Boer & Croon te gaan werken, was mijn allergie die ik in de jaren 90 heb opgebouwd voor discussies met managers en aandeelhouders die te ver van me af stonden. Managers die via spreadsheets de collega's stuurden. Bij Boer & Croon vond ik een plek waar eigen verantwoordelijkheid en aandacht centraal staan. Voor mij een oude werkelijkheid en een wezenlijk onderdeel van wat we nu Het Nieuwe Werken noemen.

Als consultancybedrijf kent Boer & Croon vanaf de oprichting bijna 40 jaar geleden al het tijd- en plaatsonafhankelijk werken. De technologische ondersteuning is natuurlijk in al die jaren enorm verbeterd. Ik belde net met een van onze partners via office communicator van PC tot PC terwijl hij in Noorwegen zat en ik zag dat hij even beschikbaar was.

Maar onze sturing en cultuur inclusief ingewortelde gewoonten zijn al tientallen jaren dat een professional zelf de tijd inplant en gestuurd wordt op output. Daar heeft de consultancy wereld een begrijpelijke voorsprong. Maar hoe werken de professionals van de gewone bedrijven? Zijn zij ook niet 70 % van hun tijd actief in projectteams met multidisciplinaires skills. Kunnen we hier niet van elkaar leren?

Geen regelingen, maar passie en ambitie


Wij kennen ook geen overwerk regelingen. Ik zou ook niet weten hoe dat moet. Als je op output stuurt en de medewerker de ruimte geeft om tijd en plaats onafhankelijk te werken; hoe definieer je dan je werktijden? Dit geldt ook voor de back office, waar we natuurlijk wel afspraken mee maken om een bepaalde bezetting te borgen.

Wij kennen geen Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP), maar een Persoonlijk Passie Plan (PPP); We ervaren in onze resultaten (in euro's en op de arbeidsmarkt) de vruchten. Bespreek met de medewerker waar de echte passie zit en hoe we dat in ons bedrijf kunnen organiseren zodat de persoonlijke ambitie juist versterkend werkt op de bedrijfsdoelstellingen. We weten en willen dat die ambitie zich gaat ontwikkelen, waardoor we ook samen in de loop der jaren kunnen vaststellen of die persoonlijke ontwikkeling nog steeds past bij de, zich ook ontwikkelende, bedrijfsdoelstellingen. Instroom, doorstroom en uitstroom doen we dan actief en samen. Een prachtig proces om uit te voeren.

Huisvesting


Onze huisvesting hebben we 3 jaar geleden opgepakt. Boer & Croon kent acht werkmaatschappijen. Voorheen zat elke werkmaatschappijen op een eigen gang. Doordat Boer & Croon in 2005 en 2006 een explosieve groei doormaakte, dreigden we letterlijk uit het gebouw te groeien. We constateerden ook dat elk van de acht werkmaatschappijen afzonderlijk goed draaide, maar dat we door kennisdeling en samenwerking nog veel meer winst konden behalen. Deze constateringen hebben geresulteerd in een ingrijpende, maar zeker niet geldverslindende, verbouwing.

Onze doelstelling was het aantal werkplekken binnen dezelfde bruto vierkante meters met 30 % te laten groeien en de samenwerking te stimuleren. Dit konden we realiseren door rust- werkplekken te creëren en de koffiecenters centraal op een etage tussen de verschillende werkmaatschappijen te plaatsen. Het werkplekconcept met concentratie- en teamwerkplekken en verbeterde ICT mogelijkheden hebben daarbij aanzienlijk geholpen. Het resultaat is dat er concreet veel meer samenwerking is ontstaan; de eerste aanzet tot brainstorm vindt vaak tijdens de toevallige ontmoetingen plaats.

Conclusie


Boer en Croon werkt al 40 jaar tijd en plaatsonafhankelijk. Onze sturing is output gericht en de cultuur een van betrokkenheid en inspiratie. Daarom was het realiseren van Het Nieuwe Werken bijna een natuurlijk proces. De laatste 2 jaar hebben wij dan ook een grote stap gemaakt op het gebied van ICT en huisvesting. Maar elke klantsituatie is weer anders en dat maakt het begeleiden van Nieuwe Werken–achtige programma's juist zo leuk."

Aart Bos,partner Boer & Croon Nextrategy

Tags: efficiënter werken, lifehacking, aansturing leiderschap

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...