"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Griepvirus biedt kans op permanent minder files

Griepvirus biedt kans op permanent minder files


In Nederland zijn ruim een miljoen mensen die thuis of op afstand kunnen werken, maar dat nog niet doen. De Mexicaanse griep is voor bijna de helft van deze mensen aanleiding om thuis of op afstand te willen werken. Als werkgevers dit faciliteren, kan dit tot een permanente vermindering van filedruk in de spits leiden. Dit is de conclusie van een onderzoek door Blauw Research onder werknemers.

Bijna één op de vijf werknemers is ervan overtuigd dat het faciliteren van thuiswerken een verstandige maatregel is die de werkgever nu kan treffen als reactie op de Mexicaanse griep. Hiermee wordt het door werknemers ingeschat als een van de meest effectieve maatregelen tegen de grieppandemie. Slechts 14 procent vindt dat de werkgever goed voorbereid is op de Mexicaanse griep. Ook is er nog maar mondjesmaat gecommuniceerd over te treffen maatregelen.

Het Nieuwe Werken


In Nederland werken op dit moment 1,7 miljoen mensen een deel van hun tijd thuis of op afstand. Dit is bijna een kwart van de werknemers. Deze groep rijdt daardoor gemiddeld ruim 75 kilometer per week minder in de spits. Hiermee is het aantal autokilometers in de spits ongeveer 10 procent minder.

Mobiliteitseffect: minder files


In potentie kan het aantal telewerkers nog fors worden uitgebreid. In de enquête geeft 15% van de ondervraagden aan qua werkzaamheden te kunnen thuis- of telewerken, maar dit nog niet te doen. Vooral vrouwen hebben nog veel potentie om hun werk anders in te richten. Als iedereen die de mogelijkheid heeft, daadwerkelijk slim met mobiliteit om gaat, dan kan het aantal bespaarde spitskilometers met ongeveer 40% toenemen. Hiermee kan de doelstelling van de Taskforce Mobiliteitsmanagement, 5% minder autokilometers in de spits, gerealiseerd worden.

Goede dienst


De interesse in telewerken door de griep, kan aanleiding zijn voor veel werknemers en werkgevers om deze potentie waar te maken. Daar bovenop kunnen werknemers die nu al telewerken, dit in de toekomst uitbreiden. Dit zal een nog grotere ontlasting van het wegennet in de spits tot gevolg hebben. Deze beweging wordt nu tegengehouden door werkgevers, die in de helft van de gevallen thuiswerken niet faciliteren of toestaan. Zij zouden niet alleen het milieu een goede dienst kunnen bewijzen, maar ook zichzelf. Hogere arbeidsproductiviteit blijkt een van de grootste voordelen van thuis-/telewerken. Werknemers die tijd besparen op woon-werkverkeer besteden daarvan een derde aan hun werk.

Achtergrond


Dit zijn uitkomsten van een onderzoek dat door Blauw Research is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.042 Nederlanders. De vragenlijst is online afgenomen onder mensen die minimaal 16 uur per week werken. De respondenten vormen een goede afspiegeling van de werkzame bevolking gelet op ondermeer leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, regio en de sector waarin men werkzaam is.
Het onderzoek is opgezet in opdracht van de Taskforce Mobiliteitsmanagement in samenwerking met het Telewerkforum.

Bron: persbericht Blauw Research, 8 september 2009

Tags: filedruk, mobiliteitsvraagstuk

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...