"Meer dan 3179 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Flexibel en mobiel werken is meer dan thuiswerken alleen

Flexibel en mobiel werken is meer dan thuiswerken alleen


We hebben er de mond van vol: flexibel en mobiel werken wordt de toekomst, en over enkele jaren zal het in elk bedrijf wel ingeburgerd zijn dat we werken met glijdende uren, dat we in het weekend nog snel even iets voor het werk doen, maar dat we evengoed tijdens de officiële werkuren snel even naar de kapper gaan.

Een belangrijke stap in de richting naar meer geïntegreerd flexibel en mobiel werken is het begrip dat dit meer inhoudt dan enkel thuiswerken. Thuiswerken is slechts één vorm van mobiel werken waarvan het goed is dat de voor- en nadelen goed in kaart gebracht worden, maar 'onderweg' werken en 'werken waar en wanneer je wil' heeft nog veel meer verschijningsvormen.

Het onderzoek van het LeefRitme KennisCentrum heeft duidelijk aangetoond dat Nederlandse werknemers uitkijken naar meer mogelijkheden om dit zelf vorm te kunnen geven en zodoende een prettiger leefritme te kunnen hanteren. Grote Nederlandse bedrijven spelen daarop al wat vaker in, in MKB is men nog wat afwachtend.

Er zijn twee bepalende factoren die flexibel werken eenvoudiger maken of gewoonweg (niet) toelaten:
 1. de mate waarin het werk al dan niet plaatsgebonden is en
 2. de mate waarin je alleen kunt werken versus de noodzakelijkheid om met een team fysiek te moeten samen zitten.
  Behalve deze ‘objectieve' factoren zijn er ook een aantal subjectieve gevoelens die de flexibiliteit en mobiliteit van de bedrijfscultuur bepalen: zo zien we dat indien de ondernemer efficiënt en effectief kan werken wanneer hij zelf flexibel/mobiel werkt, dat hij dit ook verwacht van zijn personeel. Ieder plan in de toekomst dat thuiswerken, onderweg werken, etc. moet gaan stimuleren zal m.a.w. eerst en vooral de ondernemer zelf moeten overtuigen dat hij/zij zelf erg efficiënt en effectief op andere plaatsen kan werken dan enkel op kantoor.

  Vandaag zien we dat Nederlandse ondernemers, en zeker ook ICT beslissingsnemers, nog behoorlijk wantrouwig staan tegenover flexibel en mobiel werken en tegenover de moderne technologieën en hulpmiddelen die dit mogelijk maken. Net zoals elke verandering een heleboel vraagtekens oplevert, zien we ook bij het nieuwe werken een hoop kritische bedenkingen van de ondernemers en de ICT beslissingsnemers. De grootste barrière is ongetwijfeld het verlies van ‘controle', de onzekerheid en het lage vertrouwen dat men heeft in de werknemers. Men twijfelt aan de volwassenheid van werknemers, men vertrouwt niet op het idee dat werknemers die vrijheid zelf best aankunnen. Zeker in tijden van crisis houdt men vaak een controlerende en sturende managementstijl aan: het risico wordt beperkt, men vreest immers dat er anders minder efficiënt en minder effectief gewerkt zal worden.

  Bovendien zal een nieuwe manier van werken en nieuwe organisatie extra werk en inspanning vragen van de manager. Iets waar ze niet altijd met veel enthousiasme tijd voor willen vrijmaken.
  Daartegenover staan wel een heleboel bedrijven al op de frontlinie: zij omarmen flexibel en mobiel werken en geloven dat het hen gelukkigere werknemers zal opleveren, meer creativiteit en dus meer succes.

  Deze ‘Flexibele Geconnecteerden' hebben een oplossing gevonden om hun eigen LeefRitme, het LeefRitme van de werknemers en dat van het bedrijf, een beter teamte latenvormen. Men zal een grotere effectiviteit, efficiëntie en productiviteit opleveren. Creativiteit en productiviteit kunnen immers niet altijd ‘getimed' worden tussen negen en vijf, en moderne technologieën maken het mogelijk die creativiteit en productiviteit te optimaliseren. Laten we de toekomst positief inkleuren!

  Ann Steyaert Senior Fellow bij Psilogy

  Ann was Senior Projectleider bij het LeefRitme Centrum voor het onderzoek naar flexibel werken dat deze zomer werd voltooid.

  Tags: efficiënter werken, flexibel werken, thuiswerken, lifehacking, mobiel werken

  Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
  0 reacties


  Vertel ons hoe u erover denkt


  Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


  Gerelateerd Nieuws

  Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

  Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

  Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

  Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

  Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

  Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

  Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

  Gerelateerde Blogs

  Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

  hnwblog

  Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


  Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

  hnwblog

  Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


  Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

  hnwblog

  Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...