"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Aan de slag met Het Nieuwe Werken - Deel 2

Aan de slag met Het Nieuwe Werken - Deel 2


Vanaf nu kun je het tweede deel van mijn boek Aan de slag met Het Nieuwe Werken downloaden. Deel 2 is getiteld ‘Aan de slag' en gaat in op de praktijk van Het Nieuwe Werken.

Download hier deel 2
Wat mag je zoal verwachten in deel 2?Allereerst laat ik zien dat Het Nieuwe Werken geen geïsoleerd verschijnsel meer is. In de meeste bedrijfssectoren zijn er voorbeelden te vinden. De financiële sector en de ICT zijn koplopers, maar ook de industriële en transport sector laten zich niet onbetuigd. Een potentiële groeisector is de publieke sector. Daar verwacht ik de komende jaren erg veel initiatieven, vooral binnen de rijksoverheid. Waarom? Het gaat daar om kennis- en informatiewerkers die snakken naar meer ruimte, vrijheid, verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Vanuit de politiek is er de druk om ‘meer met minder' te doen, iets waarvoor het Nieuwe Werken zich bij uitstek leent. Maar op dit moment bevindt de publieke sector zich nog vooral in de fase van lokaal experimenteren en onderzoeken.

Daarna laat ik een aantal beslissers aan het woord. Het invoeren van Het Nieuwe Werken is een langdurig en complex verandertraject; het soort traject waarvan de veranderliteratuur zegt dat de kans op mislukken erg groot is. Waarom zijn bestuurders als Piet van Schijndel (Rabobank), Theo Rinsema (Microsoft), Nico Jongerius (SNS Reaal), Rob Hillebrand (UVIT), Flip Verwaaijen (TNT) en Jeroen Versteeg (Sogeti) dan toch grote voorstanders en voortrekkers van Het Nieuwe Werken in hun eigen organisatie? Kort antwoord: omdat ze vinden dat het moet en dat het ook kan.

Ik beschrijf vervolgens van vijf organisaties hoe zij Het Nieuwe Werken aanpakken of hebben aangepakt en wat voor zover ze die al hebben hun bevindingen en resultaten zijn. Daarna geef ik via een aantal conclusies een overzicht van de ‘ins en outs' van Het Nieuwe Werken in de praktijk.

Het laatste hoofdstuk ‘En nu zelf aan de slag' heb ik nog niet gepubliceerd. Ik heb er voor gekozen om dat hoofdstuk te bewaren voor de definitieve publicatie eind oktober. Er moet nog iets zijn om naar uit te zien, toch?

Ik zie nu zelf weer uit naar veel downloads en reacties van lezers net als bij deel 1. De reacties van die lezers ben ik nu aan het verwerken bij het aanpassen van deel 1, waardoor het een beter boek gaat worden. Hartelijk dank daarvoor! En veel leesplezier met deel deel 2.

Dik Bijl, ambassadeur van Het Nieuwe Werken

Tags: kostenreductie, praktijkvoorbeeld, dik bijl, boekbespreking, aan de slag met het nieuwe werken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...