"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Kansen voor groot en klein

Kansen voor groot en klein


We weten inmiddels allemaal dat het Nieuwe Werken meer is dan een betere huisvesting en ICT. Ik denk zelf dat Het Nieuwe Werken een hype is en dat de term over 2 jaar haar kracht verloren heeft. De onderstroom blijft echter onverminderd verder gaan. Medewerkers zoeken een (werk) omgeving waar ze zich naast aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden sterk kunnen ontwikkelen. Wanneer de werknemer ervaart dat die ontwikkeling stil staat, gaat hij naar de volgende fase in zijn loopbaan; sans rancune, is voor de medewerker normaal.

Hoe speelt de werkgever hierop in. Voor grote A- merken is de problematiek toch verschillend ten opzichte van het MKB. Grote organisaties zijn naar mijn idee de medewerker en klant uit het oog verloren, maar bij een gemiddeld MKB bedrijf is dat denk ik juist niet het geval. Hier zit per definitie de kracht van een MKB onderneming. De eigenaar, ondernemer kent zijn personeel donders goed, inclusief privé perikelen. De ene ondernemer speelt daar beter op in dan de andere. Maar de kern is dat aandacht en leiderschap meestal wel ingevuld wordt. Gezien het feit dat de ondernemer een dubbelrol speelt (hij is immers in veel gevallen de leider en de cultuur) kan Het Nieuwe Werken in potentie sneller tot ontwikkeling komen. Het dilemma zit bij het MKB juist meer in de kennis van de functioneel aspecten als personeelsbeleid en ICT.

Beide functionele gebieden zijn terecht een vak apart. Cruciaal voor een succesvolle implementatie van Het Nieuwe Werken is het faciliteren van de ondernemer en medewerker. De randvoorwaarden, zoals ICT en verandermanagement, zijn in het MKB immers minder gemeen goed.
Wij hebben het voorrecht om in de Amsterdamse regio, in samenwerking met MKB Nederland, Taskforce Mobiliteitsmanagement en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het MKB te helpen via de pilot Digitale Mobiliteit. Digitale Mobiliteit staat voor een nieuwe manier van werken als vervanging voor fysieke verplaatsing en het aanbod bestaat uit een technologische oplossing én organisatorische ondersteuning. De pilot biedt ondernemers in het MKBbegeleiding en een innovatieve kantooromgeving zonder eigen beheersperikelen. Ze kunnen (in jargon via een ‘Software As A Service' oplossing)hun kalender- en activiteiten beheer (laten) regelen,eenvoudig online communiceren (Instant messaging en webconferencing) en ze kunneninformatie delen en daarmee samenwerking tussen medewerkers en met klanten cq leveranciers bevorderen.

Bekijk hier de video met een deelnemer aan Digitale Mobiliteit

De ondernemers die als voorloper meedoen aan de pilot merken nu al vele voordelen. De pilots wijzen uit dat online communiceren en samenwerken functies zijn die door ondernemers en werknemers in het MKB zeer gewaardeerd worden en waarmee de MKB-er productiever en flexibeler kan werken.
Persoonlijk zie ik deze pilot als een geweldige kans voor ondernemers om laagdrempelig kennis te maken met Het Nieuwe Werken. Mocht je interesse hebben om in het vervolg mee te gaan doen aan deze pilot laat het mij dan gerust weten of meld je aan op de website http://www.digitalemobiliteit.nl/.

Aart Bos, partner Boer & Croon Nextrategy

Tags: cloud computing, mkb, software as a service, digitale mobiliteit

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...