"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Mijn periodieke urenrapportage voldeed ineens niet meer

Mijn periodieke urenrapportage voldeed ineens niet meer


Inmiddels zijn er binnen mijn organisatie meer dan 40 projecten gerealiseerd in het kader van Het Nieuwe Werken. En er komen regelmatig nieuwe projecten bij. Eerlijkheidshalve was ik vooraf best sceptisch, maar mijn collega's en ik zijn hierdoor productiever geworden. En, ook dat is natuurlijk zeer belangrijk - alles is nu meer in balans omdat je werkt waar en wanneer het je uitkomt.
Ik heb ervaren dat projecten, die alleen de techniek implementeren minder succesvol zijn, dan wanneer de veranderende mens, managementstijl, huisvesting en ICT als geheel worden benaderd. Het is echt een andere mindset. Toen ik overal ging werken voldeed mijn periodieke urenrapportage ineens niet meer. Ik ben daarmee met mijn manager aan de slag gegaan. Samen hebben we de resultaten die we wilden bereiken vastgelegd. Dit gaf me niet alleen meer vrijheid, maar ook meer verantwoording over hetgeen ik moest doen.

De vele sprankelende voorbeelden van Het Nieuwe Werken zie ik nu vooral bij de zogenaamde kenniswerkers in een kantooromgeving. Minder reizen, betere kantoor-bezettingsgraden, sneller reageren en een betere werk/privé balans vinden hun weerslag in de business cases. Ook ik sta nu minder in de file op de A12. Toch geloof ik dat we nog slechts aan de vooravond staan van de transformatie die we nu doormaken. Als we de concepten van Het Nieuwe Werken kunnen toepassen in de benadering van de primaire bedrijfsprocessen, zijn de baten in mijn ogen nog vele malen groter. Maar de te nemen obstakels ook.

Onlangs zag ik een concept van Telepresence voor de zorgmarkt, waarbij een patiënt door een verpleegster werd begeleid met het aanbrengen van een aantal sensoren en een arts op afstand de patiënt verder behandelt. Zo op het eerste gezicht een sprekend voorbeeld waar de efficiëntie en het gemak voor de patiënt door de techniek mogelijk wordt gemaakt. Voordat het breed zal worden toegepast, zal er echter veel moeten worden veranderd in de zeer complexe zorgketen. Toch zijn er ook genoeg voorbeelden die getuigen van durf. Denk dan bijvoorbeeld aan een groot levensmiddelenbedrijf, dat een groot deel van zijn R&D-afdeling succesvol vervangt door een collectief van experts binnen en buiten de organisatie. Dit collectief wordt ondersteund door web 2.0 technieken.

Waarom is het toch zo ingewikkeld om, ogenschijnlijk slimmere manieren van werken, tot een succes te brengen? Mijn inziens heeft dat te maken met de complexiteit van mensen en processen. We staan vaak wantrouwend tegenover technologische innovaties. Iedereen kent ze wel, de one-liners: "dat past niet in onze cultuur" of "dat hebben we al geprobeerd" of "...maar dan moet het wel werken". Ik ben zelf ook regelmatig afgehaakt als de technologie niet deed wat ik verwachtte dat het zou moeten doen. Maar ik weet ook dat het in de meeste gevallen ligt aan het feit dat ik er eigenlijk niet echt de moeite voor heb genomen om de nieuwe werkwijze me eigen te maken. Ja, ook ik ben het type dat niet de gebruiksaanwijzing leest, maar het gewoon probeert. Ik heb dat, samen met andere collega's onderkend, en we hebben nu gezamenlijk (onder begeleiding van HR) onze nieuwe manier van samenwerken gevonden. Met alle tools die we tot onze beschikking hebben. En eerlijk is eerlijk, dat heeft me al vele uren bespaard.

Ik begrijp nu beter dat Het Nieuwe Werken niet een "one size fits all"-concept is, maar dat het gehele programma van die 40 projecten als geheel bijdraagt aan het vergroten van mijn persoonlijke effectiviteit. Ik zie het als de verantwoordelijkheid van mijn werkgever om hierin te voorzien en dit te begeleiden, maar ik zie het als mijn eigen verantwoordelijk om er uit te halen wat er in zit. En dat is veel.

Sam, Getronics.

Tags: efficiënter werken, lifehacking, praktijkvoorbeeld, getronics

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...