"Meer dan 3181 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Rabobank favoriete werkgever, overheid beduidend minder populair

Rabobank favoriete werkgever, overheid beduidend minder populair


Ook in 2010 was Rabobank de meest favoriete werkgever van Nederland volgens de Barometer van Meest Favoriete Werkgevers van Intelligence Group. Ten opzichte van 2009 wisselen Shell en Philips binnen de top drie van plek: Shell zakt van de tweede naar de derde positie, Philips staat nu op nummer twee. Werkgevers uit de collectieve sector zijn in 2010 minder populair dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit het continue Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van Intelligence Group onder ruim 15.000 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.

Het AGO is een continu onderzoek dat sinds 2003 maandelijks afgenomen wordt onder ongeveer 4.000 unieke respondenten per kwartaal. Op jaarbasis worden ongeveer 16.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten en scholieren).

Weinig veranderingen in top tien. Rabobank blijft nummer één.
Een opvallende verandering vindt plaats in de top drie waarin Philips stijgt naar nummer twee. De daling van Shell naar een derde positie komt mogelijk als reactie op de grote reorganisatie die in 2009 werd aangekondigd. De berichtgeving dat deze ingreep zeker banen ging kosten, maakt Shell een minder aantrekkelijke werkgever. Terug in de top tien is KPN, die vanaf de dertiende plaats in 2009 nu op een achtste positie staat. Na de reorganisaties en financiële problemen aan het begin van deze eeuw zakte KPN ver in de lijst, maar in 2010 herovert het bedrijf de oude populariteit. De opmars van KPN gaat ten koste van de Nederlandse Spoorwegen. Zij zakken van plaats negen naar een vijftiende plek. Een andere interessante stijger in de top twintig is Heineken, die tien plaatsen omhoog schiet naar nummer veertien.

Populariteit overheidsbedrijven dalende
Verschillende overheidsinstellingen zijn beduidend minder populair dan een jaar geleden. Binnen de top tien zakt de Politie twee plaatsen en Het Rijk één plek. De besprekingen over mogelijke bezuinigingen lijken hier geen goed te hebben gedaan. Ook buiten de top tien zijn grote dalers te zien, de Koninklijke Landmacht en De Rechtspraak zijn beiden uit de top vijftig verdwenen.
Ook verschillende gemeenten en provincies zakken flink in de lijst, zoals de gemeenten Delft, Nijmegen, Tilburg en Breda en de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Overijssel, Drenthe, Gelderland en Utrecht. Bureau Jeugdzorg is als werkgever een uitzondering en meer favoriet dan in 2009. Zij is met elf plaatsen gestegen naar een 33e plek.

Opvallende stijgers en dalers
Naast Bureau Jeugdzorg stijgen binnen de top vijftig ook het AMC (van 43 naar 32), Google, DSM en TNT, naar respectievelijk de dertiende, tweeëntwintigste en drieëntwintigste positie. Opvallende dalers in de top vijftig zijn verder Unilever (van 12 naar 16) IBM (van 21 naar 24) en IKEA (van 22 naar 25).

Tags: onderzoek, arbeidsmarkt, werkgever

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...