"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Verslag: Executive Masterclass Het Nieuwe Werken

Verslag: Executive Masterclass Het Nieuwe Werken


Op dinsdag 26 januari vond op landgoed Rhederoord een Executive Masterclass plaats rond het thema 'Het Nieuwe werken'. Conclusion had diverse relaties uitgenodigd om te leren van ervaringen die anderen hebben opgedaan en om met elkaar van gedachte te wisselen over dit onderwerp.

Na een biologische lunch ging de groep van zo'n 60 gasten uiteen in drie kleine groepjes die elk een ronde maakte langs de volgende drie parallelsessies:

Henk van Tilborg, projectleider Het Nieuwe Werken van KPN, vertelde over de ervaringen van KPN. Afgelopen jaar zijn 3.000 medewerkers van KPN gaan werken volgens Het Nieuwe Werken, eind 2010 zullen dat er 10.000 zijn. Daarmee is zij waarschijnlijk de enige organisatie die het op een dergelijke schaal in Nederland toegepast. Henk gaf aan wat sinds de zomer van 2009 is bereikt en wat men geleerd heeft. KPN heeft vooral veel energie gestoken in het bewust maken van de medewerkers van de mogelijkheden die het ze biedt. Door het afstoten van gebouwen is extra urgentie ontstaan en gingen medewerkers en managers met elkaar in gesprek hoe zij hun werk anders zouden kunnen invullen. Het leidde nu al tot o.a. een reductie van het aantal gereisde kilometers, sterkere employer branding en hogere participatie van deeltijdwerkers.

Saskia Boon, consultant van Steelcase, vertelde over de onderzoeksresultaten naar optimalisering van de werkomgeving. Wat zijn de wensen van de verschillende generaties qua werkplek en welke impact heeft de werkomgeving op de productiviteit? Saskia liet in een aantal ervaringscases zien wat een andere werkomgeving kan betekenen voor de toename van innovatie en kortere ontwikkelingstijd van nieuwe producten en diensten.

Hans Schuurmans is in het dagelijkse leven verantwoordelijk voor marketing en sales van de HEMA Academie. Dit bedrijf heeft door de ontwikkeling van de technologie een andere manier van leren kunnen ontwikkelen. Daardoor kunnen medewerkers zelf beslissen hoe, waar, wanneer en wat ze willen leren. Daar waar nog veel klassikaal wordt geleerd zie je nu steeds meer vormen van blended learning: een mix van klassikaal en elearning. HEMA Academie zet videocommunicatie in voor de klassikale opleidingen, waardoor je niet meer fysiek bij elkaar hoeft te komen. Leren wordt 24x7 mogelijk.
  Na de parallelsessies was het woord aan Frans van der Reep. Frans is onder meer senior strateeg bij KPN, lector Digital World bij INHOLLAND, inspirator van het Nextpractise Institute en gastdocent van Lemniscaat.

  Hij stelde de zaal de vraag wat men van hem wilde weten. Oeps, we komen hier toch om te luisteren? Niet dus, het werd een interactieve sessie. Frans vertelde over de ontwikkeling van organisaties van "lean & mean" naar 'lean & meaningfull'. Het streven naar inkomstenmaximalisatie heeft plaats gemaakt voor het streven naar betekenisgeving. De mens wil meer en meer iets bijdragen dat grootser is dan hij- of zijzelf. Iets waarvoor samenwerking nodig is, waarbij je jouw unieke eigenschappen combineert met die van een ander om samen tot nieuwe dingen te komen.


  Het Nieuwe Werken is daar een logisch deel van, mensen krijgen immers de vrijheid om zelf te bepalen waar en met wie ze hun werk doen. Zo zie je ook een ontwikkeling van werkzaamheden die simpel en statisch zijn (MOETEN, werken volgens manuals, zoals een rechtbank of het bedienen van de persen van een drukkerij) naar meer dynamische en ingewikkelde werkzaamheden. Dat laatste is de categorie van het ONT-MOETEN: vrijheid om niet te moeten maar anderen te ontmoeten en zo tot vernieuwing te komen, telkens weer. Frans voorspelde voorts dat grote corporates steeds meer zullen veranderen in organisaties waarbij de holding een soort bank-functie gaat vervullen, en daaronder werkmaatschappijen ontstaan die eigenlijk geheel self-supporting zijn door eigen diensten te leveren en case-by-case met elkaar samenwerken. Als voorbeeld noemde hij KPN, Ahold en Conclusion. De zaal was geboeid, reageerde, stelde vragen en werd aan het denken gezet.


  De middag werd afgesloten met een biologische borrel waarbij lang werd nagepraat door de aanwezigen. Managers uit diverse disciplines als HRM, Facilities, Communicatie en ICT combineerden kennis om elkaar te inspireren integraal verder te gaan met het Nieuwe Werken binnen hun organisatie.

  Kees Froeling, Solutionmanager Het Nieuwe Werken Conclusion

  Tags: praktijkvoorbeelden, masterclass

  Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
  0 reacties


  Vertel ons hoe u erover denkt


  Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


  Gerelateerd Nieuws

  Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

  Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

  Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

  Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

  Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

  Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

  Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

  Gerelateerde Blogs

  Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

  hnwblog

  Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


  Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

  hnwblog

  Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


  Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

  hnwblog

  Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...