"Meer dan 3181 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


HNW en loon naar werken

HNW en loon naar werken


Wanneer een werknemer gedurende enkele maanden minder uren werkt, kort de werkgever hem op zijn salaris. De kantonrechter van Haarlem is het hier echter niet mee eens (uitspraak LJN: BP1395) en de werkgever moet het volledige salaris betalen.

Als omschrijving van Het Nieuwe Werken (HNW) wordt wel gebruikt 'het plaats- en tijdonafhankelijk uitvoeren van kantoorwerkzaamheden waarbij gebruik wordt gemaakt van de laatste (mobiele) technologie.' De medewerker heeft hierbij de mogelijkheid om op andere plekken (zoals thuis of onderweg) te werken dan op het traditionele kantoor en ook buiten de gebruikelijke tijden.

Een ICT-bedrijf past dit Nieuwe Werken toe op een werknemer die in dienst is als consultant. De werknemer heeft daardoor een grote vrijheid bij de invulling van zijn functie. Maar hij moet wel maandelijks zijn uren verantwoorden.

Wanneer blijkt dat de werknemer gedurende enkele maanden minder uren werkt, houdt de werkgever dit in op zijn salaris.

De kantonrechter stelt echter voorop dat een werknemer zijn gewone salaris behoudt wanneer hij niet of minder werkt, als dat gebrek aan werk voor risico komt van de werkgever. Dat er sprake is van HNW en de werknemer een grote vrijheid had om zijn eigen functie in te vullen, betekent niet automatisch dat de werknemer volledig zelf verantwoordelijk is voor het genereren van werk.

Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om bij de werknemer na te gaan of hij nog voldoende werk heeft. Als dit niet het geval is, dan moet de werkgever in dit werk voorzien (tenzij daarover afspraken bestaan). De werkgever moet dus het volledige salaris betalen.

Werkgevers die HNW toepassen, moeten dus de normale arbeidsrechtregels blijven hanteren. Dus in beginsel ook het principe dat gebrek aan werk de werkgever niet ontslaat van zijn plicht loon te betalen. Het is daarbij belangrijk vast te leggen wat de werkgever van de plaats- en tijdonafhankelijk opererende werknemer verwacht.

Tags: wetgeving, loon, gerechtelijke uitspraak

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...