"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Organisaties bezorgd maar optimistisch over veiligheid cloud

Organisaties bezorgd maar optimistisch over veiligheid cloud


Organisaties hebben gemengde gevoelens als het gaat om de veiligheid van cloud computing. Een meerderheid bestempelt de overgang naar cloud computing als belangrijk aandachtspunt en als een van de belangrijkste doelstellingen. Tegelijkertijd geeft de helft aan dat zij onvoldoende voorbereid zijn op de overgang naar de cloud, omdat hun IT-personeel hier op dit moment nog niet klaar voor is.

Dit blijkt uit de 2011 State of Cloud Survey van Symantec, waarin onderzocht werd hoe ondernemingen zich cloud computing eigen maken en omgaan met de bijbehorende veranderingen in de benadering van beheer van IT.

Organisaties moeten vertrouwen krijgen in de cloud

Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales Organisation bij Symantec Nederland: "Deze onderzoeksresultaten versterken wat onze klanten ons vertellen. Veiligheid is een van hun grootste zorgen als het gaat om overstappen naar de cloud. Om vertrouwen te krijgen in de cloud, moeten IT-organisaties maatregelen nemen om te zorgen dat ze dezelfde zichtbaarheid van en controle over hun informatie en applicaties hebben, of ze zich nu in de cloud bevinden of binnen hun eigen infrastructuur."

Veiligheid van de cloud

Organisaties verschillen flink van mening als het gaat om veiligheid – door het als belangrijk doel en als een essentieel aandachtspunt bij overgang naar de cloud te bestempelen, blijkt uit het onderzoek. 87% is ervan overtuigd dat het verplaatsen naar de cloud geen invloed heeft op hun veiligheid of dat deze daadwerkelijk verbetert. De organisaties zien malware, diefstal door hackers en verlies van vertrouwelijke gegevens als potentiële risico’s voor de veiligheid van cloud-omgevingen.

Merendeel IT-personeel niet klaar voor de cloud

Slechts tussen de 15 en 18 procent van de organisaties vindt dat hun personeel uitstekend voorbereid is op de overgang naar de cloud. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun IT-personeel hier op dit moment nog niet klaar voor is.

Deze onvoorbereide status is te wijten aan het gebrek aan ervaring, aangezien slechts 25 procent van de IT-teams ervaring heeft met cloud computing. Daarom roepen de meeste organisaties op dit moment de hulp in van externe resources. Bij het inzetten van een hybride infrastructuur of platform-as-a-service, zegt ongeveer 3 op de 4 respondenten dat ze zich wenden tot onafhankelijke consultants, value added resellers (VAR's), vendor professional services organizations of system integrators.

Weinig organisaties helemaal over naar de cloud

In veel organisaties wordt gesproken over de overgang naar de cloud en 75 tot 81 procent bespreekt in ieder geval alle vormen van de cloud. Er is met name een grote belangstelling voor cloud services. 73% gebruikt een type cloud service of overweegt dit. Hierbij zijn security-diensten het meest in trek. Organisaties die het meest gebruik maken van cloud services, gebruiken onder andere e-maildiensten (zoals beheer of veiligheid), security management en web- en IM-beveiliging.

Minder dan 20 procent heeft de volledige overstap naar de cloud gemaakt. Ongeveer 1 op de 4 organisaties bevindt zich momenteel in een implementatiefase. Ongeveer tweederde zit nog steeds in een vroegtijdig discussiestadium, proefperiode of overweegt in het geheel geen overgang naar de cloud.

Verwachtingen cloud niet waargemaakt

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties die cloud-technologieën hebben geïmplementeerd, niet de resultaten en voordelen zien die ze op voorhand verwacht hadden. 88 procent had verwacht dat de cloud hun IT-flexibiliteit zou verbeteren, maar slechts 47 procent geeft aan dat dit daadwerkelijk het geval is. Ook op het gebied van disaster recovery, efficiency, lagere operationele kosten en betere beveiliging vielen de resultaten tegen.

Aanbevelingen voor de cloud

1. Neem het voortouw in het omarmen van cloud computing
IT moet een proactieve rol aannemen in het omarmen van de cloud. Om ervoor te zorgen dat een IT-expert controle houdt over belangrijke aspecten zoals beveiliging, beschikbaarheid en kosten, moet hij de juiste training en voorbereiding krijgen.
2. Stel informatie- en de applicatielagen in
Maak een analyse van de gegevens en applicaties en verdeel de informatie en toepassingen in tiers om te bepalen wat geschikt is om te verplaatsen naar de cloud.
3. Beoordeel risico’s en maak een passend beleid
Zorg ervoor dat kritieke informatie alleen toegankelijk is voor geautoriseerde gebruikers en dat kritieke informatie het bedrijf niet verlaat. Ook is het van belang dat cloud-leveranciers aan jouw compliance-eisen voldoen. Evalueer tot slot mogelijke cloud-leveranciers voor operationele kwesties, zoals hoge beschikbaarheid en disaster recovery-capaciteiten.
4. Ga gelijk aan de slag
Gebruik maken van cloud-diensten is een goede eerste stap naar de overgang naar de cloud. Hoewel de voorbereiding op het verplaatsen van bedrijfskritieke applicaties even kan duren, kun je direct beginnen met eenvoudigere toepassingen en diensten.

Tags: innovatie, cloud computing, cloud computing, it-beheer

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Nog te weinig aandacht voor security Nog te weinig aandacht voor security

Meer mensen met soft skills nodig voor automatisering Meer mensen met soft skills nodig voor automatisering

Automation schiet niet op, als je personeel er niet voor opleidt Automation schiet niet op, als je personeel er niet voor opleidt

Meer telewerk en snel internet, ook bij mkb Meer telewerk en snel internet, ook bij mkb

Organisaties zijn digitaal nog niet behendig genoeg voor Het Nieuwe Werken Organisaties zijn digitaal nog niet behendig genoeg voor Het Nieuwe Werken

Onderschat HR de opkomende robotisering? Onderschat HR de opkomende robotisering?

Werkgevers moeten creatiever zijn in zoektocht naar IT-talent Werkgevers moeten creatiever zijn in zoektocht naar IT-talent

Gerelateerde Blogs

Nieuwe werkers, nieuwe skills

hnwblog

Zowel voor het delen van gegevens en informatie als voor communicatie zijn steeds meer handige tools beschikbaar. Met Het Nieuwe Werken en door dergelijke tools verandert niet alleen de praktische invulling van een functie, maar ook de inhoudelijke k...


Waarom de één social media omarmt en de ander het negeert

hnwblog

Waarom omarmt de één een nieuw fenomeen als social media direct, kijkt de ander eerst de kat uit de boom en zet weer een ander de hakken in het zand? Diana Russo en Marnix van der Zalm gebruiken de drijfverentheorie van Graves om het acceptatieproces...


Cloud computing: hoe zit het met de juridische ins en outs?

hnwblog

Het rechtskader van cloud computing is breed en volop in ontwikkeling. Mr. Victor de Pous zet dit in zijn Trendanalyse Outlook ICT Recht 2012 op overzichtelijke wijze uiteen. Belangrijk, cloud computing-diensten ontsluiten immers informatie, wat leid...