"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Theo Rinsema (Microsoft) over Het Nieuwe Werken

Theo Rinsema (Microsoft) over Het Nieuwe Werken


Als mensen lekker in hun vel zitten, functioneren ze beter. Als wij daar met onze technologie een bijdrage aan kunnen leveren, is dat prachtig. Het komt recht uit het hart van Theo Rinsema, General Manager van Microsoft Nederland. Rinsema is de grote trekker en inspirator van het Nieuwe Werken. Hij spreekt vol passie over de mogelijkheden om het werkende leven van mensen te verbeteren en aangenamer te maken door te laten zien welke mogelijkheden het gedachtegoed van het Nieuwe Werken biedt.

"Het gaat inderdaad om de juiste balans te vinden tussen productiviteit en vitaliteit van de werknemer"


Microsoft denkt als grootste leverancier van sofware niet alleen na over technologie, het is Bill Gates al veel langer duidelijk dat die software er is voor mensen en niet andersom. Zijn pamflet The new World of work was de aanleiding om heel anders te gaan kijken naar de combinatie mens en computer. Theo Rinsema: We hebben het met z'n allen de afgelopen jaren veel drukker. Dat komt voor een deel door onze technologie. Doordat alles digitaal is, gaat het sneller. De tijdsbarrière is eruit. De meeste organisaties zijn op processen ingericht waardoor werknemers koppel puntjes zijn geworden tussen de processen. Dat geeft druk. Daarnaast is het mede door de vele e-mails en ook de uren die op Internet worden doorgebracht ook het privé leven, drukker.

Het concept van het Nieuwe Werken gaat veel verder dan een optimale match tussen ICT en het bedrijf en hun werknemers. Het gaat ook verder dan flexibel werken, thuiswerken en je eigen werktijd bepalen. Het Nieuwe Werken gaat veel meer over een mentaliteitsverandering, een cultuuromslag. De beginselen van het Nieuwe Werken zijn dan ook openheid, betrokkenheid en vertrouwen. Daar is geen woord ICT bij! De grote uitdaging is om deze kernwaarden te implementeren bij organisaties. Microsoft zelf is al geruime tijd bezig om op een nieuwe manier te werken.

Rinsema: Twee en een half jaar geleden zijn we begonnen om het Nieuwe Werken echt handen en voeten te geven. Wij zijn daarvoor een samenwerkingsverband met de Erasmus Universiteit Rotterdam aangegaan. Zij helpen ons om het concept verder uit te werken en doen onderzoek naar de productiviteit van onze eigen organisatie. Nu wij in ons nieuwe pand zitten kunnen we het Nieuwe Werken gelukkig ook zelf volledig toepassen. Dat was in de eerste jaren nog wel eens lastig. Nu hebben we bijvoorbeeld geen vaste werkplekken meer, maar ruimtes die geschikt zijn voor het werk wat jij op dat moment wil doen. Op een stilteplek zitten mensen die rustig willen werken. Er zijn overlegplekken, vergaderruimtes, een plek voor een 'powernap' en een ontspanningsplek. Slapen op je werk? Rinsema: Dat kan heel nuttig zijn! Zeker voor onze collega's uit de Verenigde Staten, die we natuurlijk regelmatig over de vloer hebben.

Verder werken we nu optimaal met de Office communicator; via je pc bellen, chatten, vergaderen, mailen; er is een webcam zodat je een videoconferentie kan bijwonen, noem maar op. De toegankelijkheid staat hierbij centraal. Iedereen moet de agenda altijd open hebben staan. Het bureau mag dan wel leeg zijn, iedereen moet online kunnen zien waar je bent. Dat neigt naar een soort van controle terwijl dat nu juist niet te bedoeling is. Het Nieuwe Werken gaat uit van vertrouwen in de werknemer. Hij of zij zorgt er voor dat het werk op een afgesproken moment af is, wanneer en waar dit gebeurd is niet belangrijk. Een dergelijke manier van werken vraagt een hele andere houding van het management. Deze mentaliteitsverandering ging ook bij Microsoft, een organisatie die gewend is op het sturen op output, niet helemaal vanzelf.

Theo Rinsema: Ik vind dat een managementteam zelf het goede voorbeeld moet geven. Daar begint de verandering van de cultuur. Dus zijn wij de afgelopen jaren met z'n allen door een traject gegaan om deze manier van managen te testen. Het eerste wat we hebben gedaan is het fysiek minimum en optimum bepalen. Hoe vaak moet je elkaar in de ogen kunnen kijken? En moet dat dan met z'n allen? Wij hebben nu bijvoorbeeld afgesproken om 1,5 dag per drie maanden fysiek bij elkaar te zijn en één keer per maand te vergaderen. Je mag dan inbellen. Het mooi om te zien waar je dan tegenaan loopt. Inbellen vanuit de auto werkt bijvoorbeeld niet.

We willen elkaar wel zien, dus thuis is prima, of ergens vanuit een andere plek met een webcam op de wereld, ook goed. Het is ook grappig om te ervaren dat de mensen die inbellen bij een vergadering, korte zinnen moeten maken. Anders komt de boodschap niet over. Dat scheelt weer een beetje vergadertijd!

De technologie van vandaag de dag maakt het mogelijk om op een dergelijke manier te werken.Het gevaar is dat er geen scheiding meer is tussen werk en privé. Altijd maar moeten reageren op interne communicatie als je via de pc bereikbaar bent geeft niet bepaald een gevoelvan rust. Het Nieuwe Werken moet toch juist de balans tussen werk en privé verbeteren. Rinsema: Het gaat inderdaad om de juiste balans te vinden tussen productiviteit en vitaliteit van de werknemer. Een werknemer is gemiddeld twee uur per dagbezig met het beantwoorden en schrijven van mails. Door het gebruik van Office Communicator hoef je niet heen en weer te mailen met je collega. Je kan via de chat de conversatie veel sneller afhandelen. Voordeel is ook dat anderen daaraan op het zelfde moment kunnen meedoen. Maar als je, zoals ik nu, in gesprek bent verschijnt er een rood bolletje achter mijn naam. Mensen gaan mij nu niet storen. Dit is te vergelijken met de een bedrijfscultuur dat als de deur van een kamer dicht is, je daar niet naar binnen gaat.

En wat betekent dit voor de balans werk/privé? Wij willen juist door middel van de technologie de mens meer ruimte geven in zijn of haar privéleven. Dit is voor ons ook een heel belangrijk signaal richting de arbeidsmarkt. Wij willen aantrekkelijk zijn voor nieuwe werknemers. Bij ons staat de werknemer centraal; hij of zij kan op een passende manier bij ons aan de slag. Het is prima als je eerst de kinderen naar school brengt, daarna thuis werkt en na de files begint met afspraken. Onze parkeergarage is rond negen uur nog behoorlijk leeg, want hoe minder je in de file staat hoe meer tijd je overhoudt. En het is nu dus helemaal niet meer nodig om dat te doen want je kan thuis al aan de slag. Er zijn steeds meer tweeverdieners die ook nog eens een rijker sociaal leven hebben dan vroeger. Toen wij jong waren toasten we met onze ouders op onze eerste baan. Nu kijken jongeren of Microsoft de werkgever is die bij ze past. Wij hebben al deze mensen als maatschappij hard nodig, dus moeten bedrijven deze mensen te helpen de juiste balans te vinden. Je krijgt er uiteindelijk gezondere en productievere mensen voor terug. Dat scheelt een hoop geld. Je ziet ook dat de Arbo diensten op een hele andere manier gaan werken: denken in preventie.

Maar overal werken op je eigen tijd is prettig maar hoe stel je de grens? Wanneer zet je de computer uit? Dat zal voor een deel uit jezelf moeten komen, maar je zal ook nieuwe werkstijlen moeten implementeren waarbij afspraken gemaakt moeten worden over hoe snel je een antwoord mag verwachten bijvoorbeeld.

"Wanneer zet je de computer uit?"


De bedoeling van het Nieuwe Werken is dat bedrijven en mensen flexibeler kunnen omgaan met arbeidstijd waarbij de mens zich prettiger voelt en waardoor de productiviteit stijgt. Als bedrijven hiertoe overgaan betekent dit dat er onderling vertrouwen moet zijn om op die manier te werken, en dat mensen zich volledig kunnen richten op datgene waarvoor ze zijn ingehuurd. Het vraagt wel wat van organisaties. Dat een dergelijke manier van werken niet van vandaag op morgen gaat is duidelijk, en het zal ook vast niet overal hetzelfde gaan. Iedere organisatie doet het op zijn manier, je moet scherp kijken naar het fysieke minimum aan contact zegt Rinsema: Je kan veel op afstand doen maar je zal elkaar toch regelmatig moeten zien. Elkaar in de ogen kijken en non verbale communicatie is tijdens een vergadering natuurlijk heel belangrijk. Dat moet je dus goed met elkaar afspreken. En als je bij elkaar bent is het belangrijk dat je in een omgeving zit waar je het ook prettig toeven is en waar je de openheid van de organisatie in al zijn facetten kan ervaren.

Theo Rinsema, General Manager Microsoft Nederland

Bron: Microsoft Executive Circle
Dit artikel is geplaatst met toestemming van Ludwig Kilian van Microsoft

Bekijk ook de video

Tags: cloud computing, praktijkvoorbeeld, microsoft

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Nog te weinig aandacht voor security Nog te weinig aandacht voor security

Meer mensen met soft skills nodig voor automatisering Meer mensen met soft skills nodig voor automatisering

Automation schiet niet op, als je personeel er niet voor opleidt Automation schiet niet op, als je personeel er niet voor opleidt

Meer telewerk en snel internet, ook bij mkb Meer telewerk en snel internet, ook bij mkb

Organisaties zijn digitaal nog niet behendig genoeg voor Het Nieuwe Werken Organisaties zijn digitaal nog niet behendig genoeg voor Het Nieuwe Werken

Onderschat HR de opkomende robotisering? Onderschat HR de opkomende robotisering?

Werkgevers moeten creatiever zijn in zoektocht naar IT-talent Werkgevers moeten creatiever zijn in zoektocht naar IT-talent

Gerelateerde Blogs

Nieuwe werkers, nieuwe skills

hnwblog

Zowel voor het delen van gegevens en informatie als voor communicatie zijn steeds meer handige tools beschikbaar. Met Het Nieuwe Werken en door dergelijke tools verandert niet alleen de praktische invulling van een functie, maar ook de inhoudelijke k...


Waarom de één social media omarmt en de ander het negeert

hnwblog

Waarom omarmt de één een nieuw fenomeen als social media direct, kijkt de ander eerst de kat uit de boom en zet weer een ander de hakken in het zand? Diana Russo en Marnix van der Zalm gebruiken de drijfverentheorie van Graves om het acceptatieproces...


Cloud computing: hoe zit het met de juridische ins en outs?

hnwblog

Het rechtskader van cloud computing is breed en volop in ontwikkeling. Mr. Victor de Pous zet dit in zijn Trendanalyse Outlook ICT Recht 2012 op overzichtelijke wijze uiteen. Belangrijk, cloud computing-diensten ontsluiten immers informatie, wat leid...