"Meer dan 3175 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Wanneer is de zelfstandige een werknemer?

Wanneer is de zelfstandige een werknemer?


In Nederland waagde de rechter zich er niet aan: een onderscheid maken tussen werknemer en zelfstandige. Dat is aan de politiek, oordeelde de kantonrechter Amsterdam in een zaak die maaltijdbezorger Sytze van der Zee had aangespannen. In Californië gaan de rechters wat verder.

De Amsterdamse kantonrechter erkent dat het huidige arbeidsrecht niet voorziet in de relatief nieuwe platformeconomie van onlinevraag en aanbod. Maar hij vindt niet dat de overeenkomst tussen Deliveroo en de bezorger ondubbelzinnig duidt op een arbeidsovereenkomst. “Ook uit de wijze van werken daarna blijkt niet dat er sprake was van loondienst", aldus het vonnis. “Het is aan de wetgever om maatregelen te treffen wanneer het niet gewenst is dat dergelijke situaties blijven bestaan", stelt de rechter.

Nauw verwant werk

In mei ging een rechtbank in Californië veel verder. Hij besloot dat de bezorgers van een pakketdienst genaamd Dynamex Operations West wel degelijk werknemers van de firma waren, en geen zelfstandige bezorgers. Voornaamste reden: ze deden werk dat nauw verwant is aan de core business van het bedrijf waar ze voor werken, namelijk: pakketten bezorgen.

Drie criteria

Hetzelfde soort werk doen als de kernactiviteit van het bedrijf van de opdrachtgever is een van drie criteria waarop platformbedrijven volgens juridische expers hun externe inhuur zouden moeten beoordelen. De andere twee criteria zijn: geen gezagsverhouding hebben met de opdrachtgever, dus opdrachten en aanwijzingen kunnen negeren, en: ook voor andere opdrachtgevers soortgelijke opdrachten kunnen uitvoeren. Bij pakketbezorgers betekent dat dus: ook voor andere bezorgdiensten werken, en dat helemaal naar eigen inzicht doen, zonder het logo of de auto van de opdrachtgever te hoeven gebruiken.

Wat zijn de gevolgen?

De uitspraak van deze rechter heeft alleen betrekking op de staat Californië. Rechters in andere staten hebben in soortgelijke zaken besloten dat de bezorgers en bestellers wel zelfstandige ondernemers waren. Maar als de uitspraak wordt overgenomen door rechters in andere staten kan het vérstrekkende gevolgen hebben. Vooral het eerste criterium: werk doen dat nauw verwant is aan de kernactiviteit van de opdrachtgever kan betekenen dat veel freelancers eigenlijk in dienst zijn. Een naaiatelier kan dan geen opdrachten meer geven aan zelfstandige naaisters, omdat kleren naaien een kernactiviteit is van het atelier. In de VS vreest men dat vooral de kleinere platformondernemingen het loodje zullen leggen als ze veel meer mensen vast in dienst moeten nemen.

Waar ligt de grens?

Bij zulke criteria (die ook in Nederland zijn voorgesteld door de Commissie Boot) is de vraag al snel: waar trek je de grens precies. Wat is precies nauw verwant, of soortgelijk werk? En heeft het inhurende bedrijf daar zelf wel mensen voor in dienst? Platformondernemingen als Uber, bezorgdiensten als Deliveroo en ook internetgiganten als Google en Facebook zeggen al snel dat hun core business is mensen met elkaar in contact brengen, door het uitwisselen van informatie mogelijk te maken. Daarbij zijn heel veel incidentele diensten nodig, maar dat is niet hetzelfde als de kernactiviteit zelf.

Tags: schijnzelfstandigheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Blogs