"Meer dan 3112 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Wat als je niet naar je werk kunt (maar toch moet werken)?

Wat als je niet naar je werk kunt (maar toch moet werken)?


Sommige ondernemingen roepen hun thuiswerkend personeel op om weer naar kantoor te komen. Vergaderen, brainstormsessies, netwerken, het gaat allemaal veel beter als je elkaar ziet. Het Amsterdamse techbedrijf Bynder doet het tegenovergestelde. Wie daar werkt, is in de week van 31 juli t/m 4 augustus niet welkom op kantoor. Maar wat doe je als je nergens anders kunt werken - of niet (echt) vrij kunt zijn?


De deuren van de zes kantoren die de digitale bestandenbeheerder wereldwijd heeft blijven een week lang gesloten. De in totaal 300 medewerkers is gevraagd om elders te werken. Chris Hall, oprichter en CEO van Bynder legt uit waarom: “Tijdens de zomermaanden wil niemand voortdurend op kantoor zitten. Dat komt de creativiteit en productiviteit niet ten goede. Maar voor veel mensen is het toch een grote stap om thuis of op een andere locatie te werken. Terwijl je met de juiste tools eigenlijk overal aan de slag kunt. Daarom willen we onze medewerkers stimuleren om nieuwe werkplekken te ontdekken. Dat hoeft echt niet per sè thuis te zijn: ik reis de hele wereld over en red me prima vanuit hotelkamers en koffiebarretjes. Er is bijna overal wifi - dan kom je een heel eind."

Mailen en bellen is gebruikelijk


Tijdens vakantie mailen en bellen voor het werk is in de afgelopen zeven jaar dan ook heel gebruikelijk geworden. Waar in 2010 28 procent aangaf tijdens de vakantie met het werk bezig te zijn, is dat nu 40 procent. Twee op de vijf werkenden wordt tijdens de vakantie nog gemaild of gebeld. Reiant Mulder, algemeen directeur Randstad Nederland noemt dat zorgwekkend. “Vrij nemen en kunnen ontspannen zijn essentieel om goed te kunnen functioneren op het werk, maar vooral voor een goede gezondheid. Werkgevers moeten oog hebben voor werkdruk en de belasting van hun werknemers om die balans goed te houden."

4 augustus remote day


Bynder roept andere bedrijven op om vrijdag 4 augustus ook voor één dag de deuren te sluiten. “We willen werknemers en managers een steuntje in de rug geven,$rdquo; stelt Hall. “Natuurlijk zal niet iedereen gelijk voor een week gaan, maar een dag lijkt haalbaar. Als veel bedrijven meedoen wordt het misschien wel een jaarlijks fenomeen. Ik vind het een vrolijke gedachte dat straks iedereen vanaf een inspirerende plek zit te werken. Zelf geef ik het goede voorbeeld: ik klok de komende weken in vanaf een hagelwit strand in Azië."

Kwestie van vertrouwen


Wisse Dielesen, business analist bij Bynder: “Soms ben je toch bang dat je manager of team denkt dat je minder productief of betrokken bent als je niet op kantoor aanwezig bent. Het is typisch Bynder om ons op deze manier het vertrouwen te geven om gewoon te werken waar je wilt. Ik weet nog niet waar ik ga zitten, misschien ga ik wel een weekje naar Frankrijk. Dan kan ik overdag geconcentreerd werken en geniet ik ’s avonds van de mooie uitzichten en het goede eten."

Zoek een ontspannende locatie


Bynder besteedde met zijn onbeperkt verlofregeling al eerder aandacht aan het welzijn van medewerkers. “Dit idee komt uit dezelfde gedachte voort,$rdquo; zegt Kristel Moedt, people & talent director bij Bynder. “Thuiswerken is natuurlijk niet nieuw, maar van ons hoeven de mensen niet thuis te werken. We willen dat ze werken vanaf een locatie waar ze voldoende ontspannen, dat kan het strand of het zwembad zijn. Dat klinkt misschien onorthodox, maar we houden ervan om ons personeel af en toe te verrassen." Wie ook wil meedoen aan de remote day kan zich aansluiten via de website van Bynder.

5 tips voor meer afstand tot het werk

Maar wat te doen als je wel door moet werken? Bijvoorbeeld omdat je geen vakantie hebt, zaken hebt die je niet kunt verzetten, er geen verbinding is met de zaak, of omdat je je niet zomaar kunt losmaken van dat werk. Voor de mensen die er (letterlijk) niet meer uitkomen dan nog maar wat tips die de vakantie wat zorgelozer moet maken:
  • Laat het werk zoveel mogelijk thuis, als het ook maar even kan. Draag taken die echt niet kunnen blijven liggen goed over aan een of meerdere collega’s. Laat collega’s, klanten en relaties ruim voor vertrek weten van wanneer tot wanneer u op vakantie bent. Een mentale afstand van uw werk krijgen is heel belangrijk om werkelijk te kunnen ontspannen.
  • Probeer werk- en privémails gescheiden te houden. Voordat u het in de gaten hebt, zit u te werken als u door uw mailbox gaat en daar allerlei werkgerelateerde mails tegenkomt. Dat gebeurt al helemaal snel als u uw mails op de smartphone of tablet bekijkt.
  • Als u toch (een beetje) werkt tijdens de vakantie, houd er dan zoveel mogelijk de controle over. Bekijk uw mail bijvoorbeeld één keer per dag op een vast tijdstip. Stem dit goed af met degene(n) met wie u op vakantie bent. Dat voorkomt wederzijdse irritaties die ook niet echt ontspannend werken.
  • Voor mensen met een creatief beroep geldt vaak dat ze tijdens de vakantie juist allerlei goede ideeën krijgen. Schrijf die meteen op en bewaar ze tot wanneer u weer thuis bent. Zo kunt u het werk toch uit uw hoofd zetten.
  • Voor leidinggevenden: geef je medewerkers de ruimte. Stoor ze alleen als dat heel dringend nodig is. En als je vindt dat ze ‘gewoon bereikbaar’ moeten zijn, wees daar dan helder over.

Tags:

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Blogs